Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας προαναγγέλλει την «απελευθέρωση» και του τζαμιού Al-Aqsa.



Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να «απελευθερώσει το τζαμί Al-Aqsa» από το Ισραήλ μετά την μετατροπή  της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την Παρασκευή. Η απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, η οποία είχε μετατραπεί σε τζαμί το 1453 και στη συνέχεια σε μουσείο το 1934, ελήφθη αντιφατικά την περασμένη εβδομάδα. Ακολουθεί μια ολοένα και πιο θρησκευτική αυταρχική ατζέντα από την Άγκυρα που έχει καταστήσει την Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο, και τους αντιφρονούντες να φυλακίζονται για «τρομοκρατία» και να παρακολουθούν αυξανόμενες στρατιωτικές εισβολές από γειτονικές χώρες από την Τουρκία.  «Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι τα βήματα της βούλησης των Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο που έρχονται… η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι η αναβίωση της φωτιάς της ελπίδας των Μουσουλμάνων και όλων των καταπιεσμένων, λανθασμένων, καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων». Η ομιλία, η οποία ήταν στα τουρκικά, μεταφράστηκε ελαφρώς διαφορετικά στα αραβικά και στα αγγλικά, προφανώς ως τρόπος απόκρυψης μέρους των ολοκληρωμένων απόψεων της Άγκυρας σχετικά με το πώς έχει συνδέσει την Αγία Σοφία με μια ευρύτερη ατζέντα. Στα αραβικά, η ομιλία αναφέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μέρος της «επιστροφής της ελευθερίας στην Αλ-Άκσα», ουσιαστικά σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποβληθεί από τον έλεγχο της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται το  Αλ-Άκσα.Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέδεσε την απόφαση για την αναβίωση του Ισλάμ από τη Μπουχάρα στο Ουζμπεκιστάν μεχρι  την Ανδαλουσία στην Ισπανία. Αυτή η ορολογία, που συνδέει το Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ με την Αγία Σοφία και την Ισπανία, είναι ένα είδος κωδικοποιημένης ορολογίας για μια ευρύτερη θρησκευτική ατζέντα. Στην τουρκική μετάφραση η ίδια αναφορά στην Ισπανία δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στα Αραβικά.
Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίστηκε εδώ και πολύ καιρό την παλαιστινιακή υπόθεση και υπήρξε ακραίος κριτικός του Ισραήλ, που φημίζεται να βγαίνει  έξω από τη σκηνή στο Νταβός κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009. Στη συνέχεια, η Τουρκία έστειλε τον στολίσκο της Γάζας για να προσπαθήσει να παραβιάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα, και που οδήγησε στο θάνατο δέκα Τούρκων πολιτών όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο πλοίο Mavi Marmara. Τα τελευταία χρόνια οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της Τουρκίας αυξάνουν τις δηλώσεις τους για το Ισραήλ, δεσμεύονται να κινητοποιήσουν την « ισλαμική ummah » τον Ιούνιο ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ.
Η σύνδεση της μεγάλης αλλαγής στην Αγία Σοφία με την Ιερουσαλήμ δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι πολύ μεγαλύτερες από το να επαναβεβαιώσουμε τις ισλαμικές προσευχές στο ιστορικό τζαμί και την εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ισλαμικής ατζέντας για την περιοχή. Το κυβερνών κόμμα AK της Τουρκίας έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα. Η Χαμάς είναι επίσης ριζωμένη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας επιδιώκει επομένως περισσότερη επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή με ομοϊδεάτες ομάδες και χώρες, όπως το Κατάρ και την  κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη. Η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Al-Azhar της Αιγύπτου και το ρόλο του Βασιλείου της Ιορδανίας στην Ιερουσαλήμ, ως ο κύριος καθοριστικός παράγοντας αυτού του «Ισλαμικού».
Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Άγκυρας πιστεύει ότι οι αλλαγές της στην Αγία Σοφία αποτελούν μόνο ένα βήμα μιας μεγαλύτερης θρησκευτικής στρατιωτικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία εισέβαλε σε τμήμα της ανατολικής Συρίας τον Οκτώβριο του 2019, αφού εκδίωξε τον πληθυσμό της κουρδικής περιοχής Αφρίν στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018. Η Τουρκία στρατολόγησε τότε πρόσφυγες από τη Συρία για να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης ως μέρος μιας ενεργειακής και στρατιωτικής συμφωνίας με την Τρίπολη. Τον Ιούνιο η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον κουρδικών ομάδων, ισχυριζόμενοι ότι πολεμούν την «τρομοκρατία». Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως «τρομοκρατικό κράτος» στο παρελθόν, καταδεικνύοντας ότι όταν η Τουρκία ορκίζεται να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία» θα μπορούσε μια μέρα να στοχεύσει και τα αξιοθέατα της στην Ιερουσαλήμ. Η ομιλία για την Αγία Σοφία έδειξε σαφώς ότι αυτό είναι στην ημερήσια διάταξη στο μέλλον.
Η Τουρκία δεσμεύεται να «απελευθερώσει την Αλ-Άκσα» αφού μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε τον τρελό Χιτλερίσκο πριν να είναι αργά.Θα αιματοκυλίσει τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτο στοχευουν αδερφε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...