Ελλάδα και Κύπρος δέχθηκαν το τελικό κείμενο, στο οποίο η λέξη «κυρώσεις» δεν αναφέρεται αλλά υπάρχει παραπομπή στη ...Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως για να λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, κατά τη σύνοδό του του... Δεκεμβρίου.... οταν η Τουρκία θα εχει ολοκληρώσει το έργο της.
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται μετά την επίτευξη συμφωνίας για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.
Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας έγιναν…εργαλειοθήκη!
Απαντώντας σε ερώτημα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι υπάρχουν δύο εργαλειοθήκες, «μία για μια κατάσταση που δε θέλουμε, την περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία προχωρήσει πάλι σε μονομερείς ενέργειες». Η δεύτερη εργαλειοθήκη αφορά μια θετική ατζέντα, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξηγώντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να κάνει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ.
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση με την “ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη” για την Τουρκία! Οι κυρώσεις ξεχάστηκαν…
Έγιναν.... αλληλεγγύη και εργαλειοθήκες.
Το Κείμενο Συμπερασμάτων που προέκυψε από τη χθεσινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, όπου το Συμβούλιο άφησε ανοιχτό παράθυρο στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, «αν χρειαστεί», δεν φαίνεται να πτοεί την Τουρκία, που ρίχνει λάδι στη φωτιά επιχειρώντας να γκριζάρει το Αιγαίο, ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι με την χθεσινή πρωτοκόλληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, του μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, δηλαδή της ΑΟΖ που οι δύο χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν, υφαρπάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι πως δεν αντέδρασε κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Και μέσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκεται και η πιο στενή σύμμαχος της Ελλάδας, η Γαλλία. Πώς το Παρίσι αναγνωρίζει ένα έγγραφο το οποίο είναι η πεμπτουσία της τουρκικής επιθετικότητας και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Άγκυρα για να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;
Τώρα μένει να φανεί τι θα γίνει με το δικό μας πρωτόκολλο, δηλαδή με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου η οποία ακυρώνει ουσιαστικά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Θα την αποδεχτούν και αυτήν χωρίς αντιδράσεις; Και τι θα γίνει τότε; Θα υπάρχουν δύο επίσημα έγγραφα που θα αναιρούν το ένα το άλλο;
Για να καταπιούν τη νέα διπλωματική ήττα πηγές του ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν «Τυπική και τεχνική την διαδικασία» αλλά η αλήθεια είναι ότι ο διεθνής νόμος, όπως καταγράφεται πλέον στον ΟΗΕ, είναι υπέρ της Τουρκίας!
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε την εξέλιξη της πρωτοκόλλησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας καθώς και εκεί «τυπική και τεχνική» πρέπει να είναι η διαδικασία.
Αν υπάρξει κανένα περίεργο «κώλυμα» τότε δεν είναι καθόλου «τεχνικό και τυπικό» το ζήτημα.
Έγινε αποδεκτή ως επίσημη διακρατική συμφωνία στον ΟΗΕ το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ (upd)
1 σχόλιο:
Επέστρεψε ο Μητσοτακικός εφιάλτης. Ένας Θεός ξέρει πόσα θα χάσουμε ακόμη.
Δημοσίευση σχολίου