Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Mπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα εάν χρωστάς μέχρι 100.000 ευρώ.



Σε αναδρομική αμνηστία για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου ή ακόμη και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση λόγω χρεών προς την εφορία προχώρησε και τυπικά το υπουργείο Οικονομικών.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιείται σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι τα όρια χρεών για την άσκηση ποινικής δίωξης στους οφειλέτες του δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά με αναδρομική ισχύ, μάλιστα, για όσους χρωστούν.
Ειδικότερα:
– το όριο οφειλών για την άσκηση ποινικής δίωξης για τους οφειλέτες του δημοσίου αυξήθηκε από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ.

Στην πράξη, για έναν οφειλέτη που είχε ληξιπρόθεσμη οφειλή 70.000 ευρώ υποβαλλόταν από την αρμόδια φορολογική υπηρεσία μηνυτήρια αναφορικά στη δικαιοσύνη. Πλέον η αναφορά θα υποβάλλεται μόνο για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ.
– η αύξηση του ορίου οφειλών για την άσκηση ποινικής δίωξης εφαρμόζεται αναδρομικά. Στις περιπτώσεις οφειλών από 50.000 έως 100.000 ευρώ παύει αυτόματα η δίωξη ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί η ποινή και εκτίεται παύει η έκτισή της και ο οφειλέτης αποφυλακίζεται.
Τα παραπάνω αποτελούν τη δεύτερη δόση ελαστικοποίησης της ποινικής νομοθεσίας για όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο. Έχει προηγηθεί η σημαντική αύξηση του ορίου οφειλής για την δίωξη με αυτόφωρη διαδικασία και μάλιστα διαρκή.
Πιο συγκεκριμένα το όριο οφειλής για τη άσκηση ποινικής δίωξης και μάλιστα με διαρκές αυτόφωρο ήταν μέχρι τον περασμένο Μάιο μόλις 5.000 ευρώ.
Τότε το όριο οφειλής αυξήθηκε στις 50.000 ευρώ και καταργήθηκε το διαρκές αυτόφωρο με μετατροπή του σε στιγμιαίο. Πλέον το όριο για άσκηση ποινικής δίωξης έχει αυξηθεί στις 100.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αλλά και συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου χιλιάδες φορολογούμενοι με οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ (π.χ. 5.000 ή 6.000 ευρώ).
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις φορολογούμενους που κατά τη διάρκεια ενός απλού ελέγχου από αστυνομικά όργανα στο δρόμο για μια τροχαία παράβαση ή κατά την αίτηση για έκδοση διαβατηρίου βρέθηκαν στο κρατητήριο επειδή είχε ασκηθεί εναντίον τους δίωξη για χρέη προς την εφορία με τη διαδικασία του αυτοφώρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...