Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Στρατηγέ …Πάιατ, ιδού το στράτευμα σας.



Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ημέρες Πιουριφόϊ» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά όπως πάει  η θητεία του Τ.Πάιατ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει ακόμα και αυτόν τον μεγάλο Αμερικανό διπλωμάτη που υπηρέτησε στην Ελλάδα το 1950-1953, και στον οποίο η διαβόητη Φρειδερίκη είχε μεγάλη αδυναμία. Το όνομα «Πιουριφόι» έγινε σύμβολο για τον άθλιο και ωμό τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί φέρονταν στους... υποτελείς τους. Ο Τζον Πιουριφόι, Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα το 1952  συνέβαλε στην άνοδο της «δεξιάς» στην εξουσία επιστρατεύοντας ακόμη και καφετζούδες για να εξαπατήσει τον Πλαστήρα. Όσο για υποτέλεια;  Όλοι θυμόμαστε επίσης  την ατάκα του Π. Κανελλόπουλου προς τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλητ, την ώρα που περνούσε μπροστά του ένα στρατιωτικό άγημα: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!».
Οι στιγμές, χθες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας  θυμίζουν περισσότερο «κράτος-μπανανία» της δεκαετίας του 50 και 60: Ολόκληρη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απέδωσε τιμές και αποχαιρέτησε έναν απλό ΑΚΑΜ (Ακόλουθο Άμυνας).

Αυτό δείχνει το γεγονός ότι τον πλοίαρχο Timothy Ketter, μέχρι χθες Ακόλουθο Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του απέδωσαν τιμές και παράσημα οι εξής: Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου, ο διευθυντής του γραφείου του ΥΕΘΑ, απόστρατος αντιπτέραρχος Θ.Συμεωνίδης και άλλοι πρεσβευτές, υπασπιστές κλπ.!

Θα έλεγε κανείς ότι μας... βοήθησε να ανακαταλάβουμε την βόρεια Κύπρο, να απελευθερώσουμε την Βόρειο Ήπειρο και τουλάχιστον να πολιορκήσουμε την... Πόλη.
Βασικά το μόνο που βοήθησε ήταν να πουλήσει στην Ελλάδα τα προϊόντα των αμερικανικών εταιρειών. Δηλαδή, έκανε καλά τη δουλειά του (για τις ΗΠΑ, φυσικά).
Ενώ στάθηκε τίμια και με αξιοπρέπεια απέναντί μας. Με την συμπάθεια που δείχνουν οι ιεραπόστολοι όχι όλοι στους ιθαγενείς. Μέχρι εκεί...
Άλλο πράγμα η απόδοση τιμών σε έναν φίλο και σύμμαχο και άλλο η δουλοπρέπεια, κύριοι του υπουργείου. Μια στοιχειώδης αντιστοιχία τιμηθέντος και «απονεμητών» δεν θα έβλαπτε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...