Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πέρασε ο εκβιασμός των Φινλανδών


Να τινάξει το σύστημα της ευρωζώνης στον αέρα απειλεί το υπόγειο λάδωμα που κάναμε στη Φιλανδία, προκειμένου ναι «υιοθετήσει» την συμφωνία της 21ης Ιουλίου διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση της με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα ή ακόμα και για την ίδια την Ευρώπη. Το χάος που δημιούργησε η νέα συμφωνία-λάδωμα που εμπνεύστηκαν οι Έλληνες και οι Φινλανδοί αξιωματούχοι στα δύο υπουργεία Οικονομικών, προκειμένου να καλύψουν τις μεταξύ τους ανίερες δοσοληψίες, και σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία η Ελλάδα θα δανείσει (!) τη Φιλανδία για να την πείσει να μας δανείσει αυτή μετά μέσω του δεύτερου πακέτου βοήθειας… μόνο γέλια φέρνει στους γνώστες. Το καλύτερο όμως είναι ότι γλυκαθήκαν και οι άλλοι εταίροι και θέλουν από το… βάζο μέλι. Αναγκάζοντας τον Βενιζέλο να παραπονεθεί με Eπιστολή προς Juncker, μέλη Eurogroup, Rehn και Trichet λέγοντας ..η Ελλάδα έχει επιδείξει την μέγιστη δυνατή καλοπιστία και ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επέτρεψαν να ληφθούν οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μέσα στην Ευρωζώνη που πρέπει να παρακολουθεί 17 διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς κύκλους. Τεχνικές λύσεις είναι εύκολο να βρεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Δηλαδή μπορούμε να βρούμε ..άκρη, αλλά μην μας αφήσετε και τελείως άφραγκους από τις απαιτήσεις σας. Το Reuters επικαλείται κυβερνητικές πηγές ότι είπαν το θέμα των «εγγυήσεων» με άλλες χώρες πέρα από τη Φινλανδία, αφού μετά τους Αυστριακούς, Σλοβάκοι και Ολλανδοί φαίνεται ότι ζητούν και αυτοί… εγγυήσεις-λάδωμα για να δανείσουν την Ελλάδα ,"Παραπάνω εγγυήσεις θα υποβαθμίσουν, έως και ακυρώσουν, την ελληνική διάσωση" .Δηλαδή αναγνωρίζουν ότι εάν συνεχίσουν την απαίτηση τους, θα μας αφήσουν ..ταπί και ψύχραιμους. Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα στους υποκύψαντες είναι, τι θα γίνει αν θέλουν κι άλλα κράτη να ακολουθήσουν αυτή την τακτική; Ήδη έχουμε τους Αυστριακούς να καλοβλέπουν αυτού του είδους …«συμφωνία».
Τι θα γίνει εάν ζητήσουν όλοι … «εγγυήσεις»;

Ελλείψει μάλιστα μετρητών, θα απαιτηθούν εμπράγματες ..εγγυήσεις; Και τι εμπράγματες θα είναι αυτές;

Δεν τους αρέσει ότι πονηρή Φιλανδία κατάφερε να: Πρώτον, σχεδόν να μην βγάλει τίποτα από την τσέπη της, καθώς από τη μία θα βγουν και από την άλλη θα μπουν και δεύτερον να βρεθεί και κερδισμένη αφού θα έχει το ρευστό του ελληνικού δανείου (!) το οποίο και θα επενδύσει…
Σημειώνεται, πάντως, ότι η συμμετοχή της Φιλανδίας στο πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ (80 δις. από ΕΕ) έφθασε στο 1,5 δις. ευρώ. Το ποιο γελοίο είναι που ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα θα πάρει πίσω αυτήν την εγγύηση-μίζα, εφόσον …πετύχει τους στόχους της, Δηλαδή ποτέ. Η προνομιακή αυτή μεταχείριση της Φιλανδίας μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τις εγγυήσεις-λαδώματα και την αξιοπιστία που παρέχει στο χρέος της η Ελλάδα. Με άλλα λόγια δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι εάν μεγάλο μέρος των δανειστών της Ελλάδας, επικαλούμενοι το λάδωμα της Φιλανδίας, απαιτήσουν και αυτοί εκβιαστικά από τη χώρα μας, τότε δεν αποκλείεται να προκληθεί ένα ιδιότυπο «πιστωτικό γεγονός ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...