Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Συνεχίζουν να ..ποτίζουν τον κοσμάκη, καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.


Πολλοί δήμοι ειδικά στη Βοιωτία και την Εύβοια συνεχίζουν να παίρνουν νερό και από γεωτρήσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο. Επικίνδυνη κωλυσιεργία που αυξάνει την απειλή για τη δημόσια υγεία, δείχνει η κυβέρνηση για το εξασθενές χρώμιο. Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία της Καλιφόρνιας επιβάλλει ως ανώτατο όριο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό τα 0,02 μγ/λίτρο, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι δεν υπάρχει «επίσημο όριο» και επιτρέπει στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης να? αγνοούν τα επίπεδα του καρκινογόνου στοιχείου διαιωνίζοντας έτσι την απειλή της τοξίνωσης του πληθυσμού. Έτσι πολλοί δήμοι ειδικά στη Βοιωτία και την Εύβοια συνεχίζουν να παίρνουν νερό και από γεωτρήσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο.

Το ίδιο ισχύει και για εταιρείες που παράγουν τρόφιμα (αναψυκτικά, ποτά κ.λπ.) και μπορούν να χρησιμοποιούν στην εμφιάλωση νερό που διαθέτει εξασθενές χρώμιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης εταιρείας εμφιάλωσης αναψυκτικών στον Ασωπό «PEPSICO HBH που για χρόνια εμφιάλωνε με νερό από το μολυσμένο ποτάμι.

Η κυβέρνηση της Καλιφόρνιας επικύρωσε πρόσφατα ως όριο εξασθενούς χρωμίου για το νερό τα 0,02 μγ/λίτρο αποδεχόμενη μόνο μια καρκινογένεση ανα 1.000.000 κατοίκους. Ουσιαστικά η αμερικάνικη Πολιτεία έλαβε απόλυτα υπόψη τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το εξασθενές χρώμιο στο νερό που έλαβε χώρα τον περασμένο χειμώνα στην Αθήνα και με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αγνοεί και την Αρχή της Προφυλακής που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. (αλλά και το ελληνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 2600/2001) σύμφωνα με την οποία όταν υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για κάποια τοξική ουσία, οι Αρχές πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μειώνουν σε αποδεκτά επίπεδα την έκθεση του πληθυσμού σε αυτή την ένωση, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες! Αυτή την Αρχή, η Κομισιόν την εφαρμόζει από 1.6.2011 για τα μπιμπερό με δισφαινόλη Α για όλα τα μωρά της Ε.Ε. Προφανώς, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καν αβεβαιότητα για την τοξικότητα του Cr(VI).

Όλη η Θήβα πίνει εξασθενές χρώμιο

Εξασθενές χρώμιο στον Ασπρόπυργο

Εξασθενές Χρώμιο και στη Μεσσαπία

εξασθενές χρώμιο (και) στην Εύβοια

Εξασθενές χρώμιο Cr(Vl) στον Ασωπό ποταμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...