Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τους ….κατεβάσαμε από τα δέντρα, αλλά παρέμειναν ..βάρβαροι.


Οι …δενδρίτες Βρετανοί δεν μπορούσαν να κάνουν κάποια τελετή έναρξης που θα μιλούσε στην ψυχή των ανθρώπων, αλλά και τόσο ασύλληπτο κιτς  δεν το περιμέναμε. Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτό ότι, η ιστορία τους φτάνει μέχρι το …σπαθί του Λανσελότου. Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την κινεζική του 2008, ενώ κάθε σκέψη για σύγκριση με την ελληνική τελετή έναρξης του 2004 είναι προσβλητική…
Το σόου άνοιξε με τη βρετανική ύπαιθρο «Η πράσινη και ευχάριστη γη», όπως περιγράφεται στο ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ «Ιερουσαλήμ», το οποίο έχει μελοποιηθεί και χαρακτηρίζεται ως ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος. Τώρα που κολάνε οι εβραίοι με την ολυμπιάδα;  μόνο ένας ….διεστραμμένος άγγλος ξέρει.
Η τελετή άρχισε με την καλή μας αγελάδα να βόσκει κάτω στην λιακάδα, τουτέστιν την βρετανική εξοχή: άνθρωποι και ζώα ,από πάπιες μέχρι αγελάδες και άλογα- μας έδειξαν τα ήθη των πάλαι ποτέ Βρετανών , πριν ξεριζωθεί ένα δέντρο και αρχίσουν να… φυτρώνουν καμινάδες και να εμφανίζονται μεταλλωρύχοι, σηματοδοτώντας το «πέρασμα» στην …βρώμικη Βιομηχανική Εποχή, παραμύθια και… μουσική για κάθε γούστο είχε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που κοντέψαμε να την μπερδέψουμε με την …γιουροβιζιον.

Από ελικόπτερο με τον James Bond (βλέπε Daniel Craig) «έπεσε» εικονικά στο στάδιο η κομπάρσα Ελισάβετ, για να υπενθυμίσουν ότι τα παλάτια και η καμαρίλα τους δεν ήταν άσχετη με τους πράκτορες, βλέπε δολοφονία της Νταϊάνας  την αποστολή και το «έργο» τους.
 Ο Mr. Bean,  κορόιδευε το κορυφαίο μουσικό δημιούργημα του μεγάλου Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου “Δρόμοι της Φωτιάς”, δεν έλειψε ούτε η Μαίρη Πόπινς με το ομπρελίνι της και άλλα έργα της βρετανικής παιδικής λογοτεχνίας (Πήτερ Παν, Χάρι Πότερ, 101 σκυλιά της Δαλματίας και η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων) διότι ….μέχρι εκεί φτάνει η ιστορία τους.  
Μάθαμε πάντως ότι Άγγλοι διαχρονικά ενδιαφέρονται μόνο για το πού θα βγουν το Σαββατόβραδο, ενώ αν το προσέξατε τις δεκαετίες του 70 και 80 αντάλλασσαν μηνύματα με κινητό κι άλλαζαν status στο facebook χορεύοντας πάνκ και ραπ… Με… Mini Cooper μπήκε στην τελετή η «τυπική» βρετανική οικογένεια, ενώ ακολούθησε ένα υπαίθριο πάρτι με μουσική από διάφορες δεκαετίες ,
O βάρβαρος  Ζακ Ρογκ στο χαιρετισμό του είπε ότι οι Αγώνες κατά κάποιον τρόπο… επιστρέφουν αν είναι δυνατόν? στο… σπίτι τους . Οι ολυμπιακοί αγώνες δεν έχουν σχέση με.. μπουρδέλα, ούτε με χώρες που κλέβουν τις αρχαιότητες άλλων χωρών για να γεμίσουν τα μουσεία τους, διότι διαφορετικά θα ήταν …δάση, η ..στάνες. κύριε Ρόγκ.
Αναφέρθηκε επίσης στο ότι για πρώτη φορά και οι 204 χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν όλες στις αποστολές τους…. Γυναίκες θέλοντας να προβάλει… το φεμινιστικό κίνημα.
Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε με ταχύπλοο και από τον σερ …Ντέιβιντ Μπέκαμ μέσα από  κανάλια συνοικιών που συνυπήρχαν  οι άνθρωποι με τα ποντίκια, πέρασε στα χέρια του ..Σερ Στίβεν Ρεντγκρέιβ και από εκεί σε 7 νέους αθλητές οι οποίοι αντάμωσαν 7 Ολυμπιονίκες του 1948, συμβολίζοντας τις …επτά αδελφές.
Τελικά ήταν ένας απίστευτος αχταρμάς χωρίς την ολυμπιακή ιδέα, κανένα πολιτισμικό στοιχείο, καμία εθνική ιδιαιτερότητα. 
Φωτεινή εξαίρεση η  απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον να απαγγείλει  κατά την τελετή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μία ωδή για τους Ολυμπιονίκες, γραμμένη στα αρχαία ελληνικά!
Την ώρα που τα ελληνικά και τα διεθνή μέσα άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση και οι τηλεοράσεις να δείχνουν την εικόνα του δημάρχου να απαγγέλλει παθιασμένα την ωδή, σε ύφος Πινδάρου, αυτόματα σχεδόν η σκέψη μας οδηγήθηκε στην προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό στην πατρίδα μας για την κατάργηση των φωνηέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...