Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Οι Γερμανοί την θέλουν… διαλυμένη, αλλά εντός του ευρώ



Η διαπραγμάτευση μεταξύ Τρόικας και Λευκωσίας έχει προοδεύσει σε επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά τα μεγάλα αγκάθια που υπήρχαν και χθες παραμένουν, δήλωσε άμεσα εμπλεκόμενος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», λίγο πριν από τη συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους κ.κ Μπαρόζο, Βαν Ρόμπουι, Ντράγκι, Ρεν και Λαγκάρντ. Ειδικότερα, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την Τράπεζα Κύπρου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  η Γερμανική Καγκελαρία και η ΕΚΤ συμφωνούν ότι η Κυπριακή οικονομία δεν είναι συστημικά σημαντική για την ευρωζώνη. Ωστόσο, για πολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη. Μάλιστα, φαίνεται πως υπήρξε έντονη διαφωνία για τη γεωστρατηγική διάσταση του θέματος ανάμεσα στην Καγκελαρία και το πάντα άκαπτο γραφείο του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πάντως, αν υπάρξει ναυάγιο σήμερα, το χειρότερο όλων των πιθανών σεναρίων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Αν μπει γενική εισφορά στις ανασφάλιστες καταθέσεις όλων των τραπεζών (δηλαδή τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ), τότε το «κούρεμα» στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσε ενδεχομένως να περιοριστεί στο 20 με 25%. Αν όχι, τότε το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. 

Ανοικτό μάλιστα παραμένει και το ενδεχόμενο πλήρους εμπλοκής (full bail in) των μεγαλοκαταθετών στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που θα σημαίνει – όπως και στην περίπτωση της Λαϊκής – την οριστική απώλεια όλων των κεφαλαίων άνω των 100.000 ευρώ. Η μοναδική αποζημίωση που θα λάβουν τότε οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα είναι ίσως μετοχές στην ενοποιημένη «καλή» Τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υγιών τμημάτων Λαϊκής και Κύπρου.
Σε ερώτηση της «Κ» πως θα επιβιώσει η Κυπριακή οικονομία αν εξαφανιστούν όλες οι εταιρικές και προσωπικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «δυστυχώς, οι επιλογές της Κύπρου είναι μεταξύ ενός πολύ κακού σεναρίου και ενός πάρα πολύ κακού σεναρίου». 

Αναγνώρισε μάλιστα ότι η ύφεση που θα βιώσει φέτος η Κυπριακή οικονομία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, θα είναι πρωτοφανής. Προσέθεσε όμως ότι θα πρέπει επειγόντως να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα το βράδυ, διαφορετικά «αύριο η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα από τις Κυπριακές τράπεζες». Τέλος, δεν θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις της Κυπριακής πλευράς, λέγοντας ότι διαρκώς μεταβάλλονται.


Οι χειρισμοί της Ευρώπης για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δείχνουν όλο και πιο χαοτικοί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν μετατραπεί σε "παιχνίδι του δειλού" (Game of Chicken) με τρεις παίκτες, την Κύπρο, τη Ρωσία και τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στο Bloomberg View, το αρχικό σχέδιο που ήθελε τους καταθέτες να πληρώσουν για τη διάσωση ήταν απαράδεκτο. Το κυπριακό κοινοβούλιο το απέρριψε, και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 25η Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι αν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία θα κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης που κρατάει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ζωντανό.
Εντύπωση προκαλεί σε αυτό το "φιάσκο", λέει το Bloomberg, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση. Από τότε που η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο όποιο υπήρχε μεγάλο μερίδιο επενδύσεων κυπριακών τραπεζών, ήταν προφανές ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις κεφαλαίων.
Με την κατάλληλη προετοιμασία, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό test για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, στο οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει, υποχρεώνοντας σε απώλειες τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών και άνοιγμα εκ νέου των τραπεζών υπό νέα ιδιοκτησία.
Το κύριο άρθρο της εφημερίδας Guardian προειδοποιεί την Ευρώπη να μην επαναλάβει το λάθος που είχε κάνει το 2008 ο τότε Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θεωρώντας ότι η Lehman Brothers ήταν μια καλή ευκαιρία για να φανεί σκληρός. 
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ακόμα και αν η τελική πρόταση για επιβολή φόρου στους μικρότερους καταθέτες ήταν κυπριακή, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη, που είχαν «ορκιστεί» ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ θα ήταν πάντα ασφαλείς, όφειλαν να γνωρίζουν ότι η πρόταση δε θα γινόταν αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, και προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις ενός πανικού στις κυπριακές τράπεζες μπορεί να διαδοθεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Όπως σημειώνεται, από το 1970 δεν επιβλήθηκαν σε καμία από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί από το ΔΝΤ οριζόντιες απώλειες σε όλους τους καταθέτες.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης εκτίμησε ότι η Κύπρος έχει πέσει θύμα των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων στη Γερμανία, ενόψει των εκλογών στη χώρα, που υπαγορεύουν σκληρή στάση από την Καγκελάριο Μέρκελ και το κόμμα της.
 Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι στην Κύπρο διεξάγεται ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος.

Η Daily Telegraph στο δικό της κύριο άρθρο σημειώνει ότι είναι μεν κατανοητό η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να μη θέλει ο Γερμανός φορολογούμενος να διασώσει τους πλούσιους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά επισημαίνει ότι η Καγκελάριος δεν αναγνωρίζει πως η από κοινού ευθύνη πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε νομισματικής ένωσης.

«Όσο οι φερέγγυες χώρες του βορρά αρνούνται να αποδεχθούν αυτή την ευθύνη, το σύστημα θα παραμένει εγγενώς ασταθές και επιρρεπές σε κρίσεις», καταλήγει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...