Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κάνει αγορές με ξένα ..κόλλυβα ο Σάλλας



Στο απέραντο "παρκινγκ των προβληματικών τραπεζών", την Πειραιώς περιέρχονται οι  Κύπρου και Λαϊκή Ελλάδος σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συνεδρίασε δηθεν για να αξιολογήσει τις προσφορές της Πειραιώς και της Alpha bank. H Πειραιώς θα λάβει πρόσθετο κεφάλαιο 1,5 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το ΤΧΣ και τα 500 εκατ. ευρώ από την Κύπρο.
Επί της ουσίας το 1,5 δισ. αφορά κεφαλαιακό μπόνους (δεν θα επιστραφεί ποτέ), το οποίο λαμβάνει η Πειραιώς από το ΤΧΣ και την Κύπρο για να εξαγοράσει τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι και η Alpha Bank έλαβε κεφαλαιακό μπόνους ύψους 2,85 δισ. ευρώ από την Credit Agricole για να εξαγοράσει την Emporiki Bank.
Να σημειωθεί ότι κατόπιν συμφωνίας η Ελληνική τράπεζα Ελλάδος δεν θα πωληθεί διαθέτει μόλις 300 εκατ καταθέσεις και κατόπιν συμφωνίας θα παραμείνει η μόνη στην Ελλάδα από τις Κυπριακές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι υπήρξε παρέμβαση της Εκκλησίας της Κύπρου ως βασικού μετόχου στην Ελληνική, ώστε να μην πωληθεί η τράπεζα στην Ελλάδα.
Στην διεκδίκηση των Κύπρου και Λαϊκή βρίσκονταν  η Πειραιώς, η Alpha bank και το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ωστόσο αποφασίστηκε στην Πειραιώς να καταλήξουν  οι 2 κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα Κύπρου και Λαϊκή.
Η Πειραιώς μπορεί να συγχωνεύει ήδη 3 τράπεζες και μαζί με την Λαϊκή και Κύπρου συνολικά 5 τράπεζες και το ερώτημα είναι αν η DGCom επιτρέψει συγχώνευση τόσων πολλών τραπεζών, ωστόσο  αποτελεί μια καλή λύση σε αυτή την χρονική φάση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...