Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κατασχέθηκαν τα πρώτα … «εξ΄Ελλάδος εκατομμύρια», στην τράπεζα Κύπρου



Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας προχώρησε σήμερα στην παγοποίηση λογαριασμού με ποσόν  21.358.000 21. Ο λογαριασμός ανήκει ….στα αδέλφια Αχιλλέα και Αριστείδη Φλώρο οι οποίοι βρίσκονται στον Κορυδαλλό προφυλακισμένοι για το σκάνδαλο Εnerga – Hellas Power που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια. Τα στοιχεία στις κυπριακές αρχές δόθηκαν από την Ελλάδα.
Τα χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία είχε κάνει τον γύρο του κόσμου περνώντας μέσα από λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών στην Ελβετία και την Κίνα. Στη Κύπρο αρχικώς κατατέθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και μετά στη Τράπεζα Κύπρου.
Τώρα Πατατράκ φαίνεται ότι έχουν πάθει αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων, νυν και πρώην υπουργοί και εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο.
Η αιτία είναι ότι αρκετοί Έλληνες πολιτικοί εμπιστεύτηκαν  τις οικονομίες τους στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα. Τραπεζικοί λογαριασμοί εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ αλλά και μικρότερα ποσά με δικαιούχους πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπλοκαρισμένοι και ίσως μηδενισμένοι από το κούρεμα . Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υποβλήθηκαν στη Βουλή, κάποιοι έχουν τοποθετήσει όλα τα χρήματά τους σε κυπριακά υποκαταστήματα.
Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των μεγαλοκαταθετών βρίσκεται ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης. Βάσει της δήλωσης του «πόθεν έσχες» του, έχει 1,3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για έξι κοινούς λογαριασμούς με τη σύζυγό του, με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι της τάξης των 917.000 ευρώ. Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Αθανασιάδης, αφού διαθέτει έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου για τη διασφάλιση των 667.000 ευρώ. Σοβαρό αντίκτυπο και στα οικογενειακά εισοδήματα του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται ότι έχει η κυπριακή κρίση, καθώς δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην κυπριακή CPB (πρώην Marfin), με δικαιούχους τη σύζυγό του, την κόρη του και την πεθερά του, συνολικού ύψους 665.397,81ευρώ. Επιπλέον, η σύζυγος του κ. Βενιζέλου διαθέτει 3.214,73 μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου Marfin Ελληνικό Μετοχικό.
Το ποσό των 235.000 ευρώ έχει κατατεθειμένο στην Τράπεζα Κύπρου και ο πρώην βουλευτής Λάρισας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Νέα Δημοκρατία κ. Χρήστος Ζώης, ενώ η σύζυγός του έχει λογαριασμό στην κυπριακή CPB και σημαντικό αριθμό μετοχών της ίδιας τράπεζας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης περιλαμβάνει στη δήλωσή του ποσό 170.537,84 ευρώ στη CPB. Στην ίδια τράπεζα υπάρχει και κοινός λογαριασμός του κ. Μαρκογιαννάκη με την κόρη του με κατάθεση 30.032,44 ευρώ. Το κρίσιμο όριο των 100.000 ευρώ ξεπερνά και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής, ο οποίος σε πέντε οικογενειακούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου διαθέτει 157.932,48 ευρώ. Λίγο χαμηλότερες είναι οι καταθέσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά στην ίδια τράπεζα, με το σχετικό ποσό να ανέρχεται σε 139.238,65 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της βουλευτή Α’ Αθήνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρίας Ελενας Κουντουρά, η οποία έχει κάνει κατάθεση 103.976,64 ευρώ, όπως αναφέρει η ίδια στη δήλωσή της, στη Λευκωσία, όπως και του πρώην βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος δηλώνει 100.983,65 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι επιπτώσεις από το "πάγωμα" ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, τόσο μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και απλών ιδιωτών, δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει διήμερη παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το πρόβλημα που προκαλεί η μη ρευστοποίηση των επιταγών από τις κυπριακές τράπεζες, μπλοκάρει τα κεφάλαια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλυσίδας ειδών παιχνιδιού Jumbo, η οποία, αν και έβγαινε εκτός κάδρου κρίσης λόγω των πολύ θετικών αποτελεσμάτων της, βρίσκεται τώρα σε περιπέτεια, καθώς από την Κύπρο πραγματοποιούσε το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της από την Κίνα, τα οποία και υπερισχύουν στα μαγαζιά της.
Ανάλογα όμως προβλήματα έχουν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ένδυσης που εισήγαγαν πρώτες ύλες μέσω Κύπρου και έκαναν cash management δια Κύπρου, καθώς τώρα οι λογαριασμοί τους έχουν παγώσει και θα κουρευτούν. Μεταξύ των εταιρειών που κρατούν μικρό μέρος των διαθεσίμων τους στην Κύπρο, συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, εκτός των άλλων, και μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται αυτήν την στιγμή με την πλάτη στον τοίχο, καθώς από την Κύπρο διακινούσαν σημαντικά ποσά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...