Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Reuters: Υπάρχει θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο



O Βρετανός επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Hermitage, Bill Browder, είχε προβεί σε ενημέρωση Γερμανών αξιωματούχων για το, θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις του Eurogroup, αποκαλύπτεται σήμερα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Browder, πολέμιος της πολιτικής του Κρεμλίνου, είxε αναφέρει ότι έγινε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε τράπεζες της Κύπρου που υπερβαίνει το ποσό των 31 εκ. δολαρίων. Αυτά τα 31 εκ. σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν μέρος των 230 εκατομμυρίων δολαρίων που είναι προϊόν απάτης. Η απάτη αυτή αποκαλύφθηκε όπως ο Browder είπε από τον δικηγόρο του Sergei Magnitsky που απεβίωσε σε ρωσικές φυλακές το 2009.
Σύμφωνα με τον Browder, οι κυπριακές αρχές είχαν διατάξει έρευνα για τις κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρχικά διατυπώσει το 2008. Ο Browder ήταν επικεφαλής του επενδυτικού οργανισμού Hermitage fund . Τώρα διαμένει στην Αγγλία και δικάζεται εν τη απουσία του στη Ρωσία με την κατηγορία της απάτης. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ενοχή και αναφέρει ότι οι καταγγελίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα.
“Οταν η Κύπρος ζήτησε τα 17 δις ευρώ από την ΕΕ μου φάνηκε περίεργο και εξωφρενικό γιατί να πρέπει εμείς να παράσχουμε βοήθεια σε μια χώρα που αρνείται να διερευνήσει τις σαφείς και τεκμηριωμένες κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος” είπε ο Browder στον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης διεθνών αγορών στο Γερμανικό ΥΠΟΙΚ Levin Holle σε συνάντηση που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον Browder στη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ασχολούνταν με το θέμα της κυπριακής βοήθειας και είχαν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα ο ίδιος είχε να τους πει. Μάλιστα διατυπώνει την άποψη ότι όσοι ασχολούνται με τη διαμόρφωση πολιτικών πάντα δείχνουν ενδιαφέρον για τεκμηριωμένες απόψεις και καταθέσεις καθώς και για στοιχεία στα θέματα με τα οποία ασχολούνται.
Εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν ενδιαφέρουσες και συνεισέφεραν στον αγώνα κατά του ξεπλύματος και στις πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται ως μέρος της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Πάντως κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές δεν είχαν καμία επιρροή στην τελική απόφαση του Βερολίνου ως προς την βοήθεια προς την Κύπρο.
Οι νομικοί σύμβουλοι της Hermitage Fund σύμφωνα με το πρακτορείο, είχαν στείλει επιστολή στις κυπριακές αρχές τον Ιούλιο με στοιχεία για μεταφορές χρημάτων ύψους 31 εκ που αποτελούν προϊόν κλοπής, όπως υποστηρίζεται.
Η επιστολή, αντίγραφο της οποίας κατέχει το Reuters, στάλθηκε στον Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη.
Ο Πέτρος Κληρίδης, γράφει το Reuters, απάντησε τον Οκτώβριο και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για τις καταγγελίες αυτές από τις ίδιες τις ρωσικές αρχές προτού διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας καθώς τα αδικήματα διαπράχθηκαν στη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...