Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αντί να είναι φυλακή είναι στα κανάλια. Ολόκληρο το παραλήρημα του Βγενόπουλου.





Πρωτοφανή καταστροφή, που δεν υπήρχε λόγος να γίνει, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο πρόεδρος της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος – μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ - και έριξε ευθύνες στον νυν κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. 

Μάλιστα, καταφέρθηκε με πολύ σκληρές εκφράσεις εναντίον του κ. Σαρρή και είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται».

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, οι χειρισμοί που έγιναν από την κυπριακή πλευρά ήταν κωμικοτραγικοί και η Κύπρος «πλήρωσε το τίμημα της ανεπάρκειας ενός διαπλεκόμενου πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου». 
Ο πρόεδρος της MIG δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, γίνονται σπασμωδικά μέτρα από ανεπαρκείς ανθρώπους, που τώρα μάλιστα είναι και φοβερά κουρασμένοι».

…«δεν έχει πειστεί κανένας οτι υπάρχει άνθρωπος στην Κύπρο που ξέρει τι του γίνεται» και σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες μπαίνουν στην τύχη. 
Τόνισε ότι το μόνο πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι ο διογκωμένος τραπεζικός τομέας, αλλά είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς τις τράπεζες.
Μάλιστα, είπε πως «Ο κ. Χριστόφιας είπε ‘ναι’ στο κούρεμα των ομόλογων και κατέστρεψε τις τράπεζες».


Αρχίζουν να βγαίνουν τα..έγγραφα για τον Βγενόπουλο.

Ας αφήσει ο Βγενόπουλος τις γενικόλογες περιγραφές και ας αναφέρει πρόσωπα και ονόματα για να γνωρίζουμε ακριβώς τους υπαίτιους που οδήγησαν την οικονομία της Κύπρου στα αδιέξοδα για να απειλείται σήμερα από τους μηχανισμούς στήριξης και τα μνημόνια (14/11/2011).
Υπενθυμίζουμε  ότι ο σημερινός ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής ήταν τελευταία διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας και αποχώρησε πρόσφατα για να υπουργοποιηθεί και έλαβε μπόνους 2 εκ. ευρώ για ολιγόμηνη παραμονή του στη διοίκηση της τράπεζας και δεν του έφθιναν διότι αξίωνε να πάρει 3.500.00 που δεν ξέρουμε και αν τα πήρε.
Γράφαμε παλιά για κάποιους προκλητικά αμοιβόμενους στον τραπεζικό τομέα και αναφερθήκαμε στον Ανδρέα Ηλιάδη της Τράπεζας Κύπρου με τις ετήσιες απολαβές των 890.000 ευρώ, αλλά και ο Γιάννης Κυπρή έχει επίσης μεγάλη ετήσια αμοιβή με 514.000 ευρώ, ο Γ. Πεχλιβανίδης 334.000 ευρώ, ο Θ. Αριστοδήμου 171.000 ευρώ, ο Ανδρέας Αρτέμη 85.000 ευρώ, ενώ συνολικά τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνουν 813.000 ευρώ ετησίως.
Υπάρχουν, βέβαια, τα ποσά με τα οποία δανειοδοτήθηκαν μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας...Με αυτά που γίνονται η Κύπρος αναπόφευκτα θα προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης αλλά οι "φωστήρες" των τραπεζών θα ζουν στη χλιδή και θα είναι στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας αυτά που 'κονόμησαν επί χρόνια από τους προκλητικούς μισθούς, τα επιπλέον μπόνους, τα δάνεια κλπ...
Στη Μαρφίν Λαϊκή: Ευθύμιος Βουλούτας 586.000 ευρώ, Π. Κουννής 336.000 ευρώ, Χρ. Στυλιανίδης 334.000 ευρώ, Ε. Ηλιαδάκης 151.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος (εκτελεστικός πρόεδρος και ιδιοκτήτης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών) λαμβάνει και αυτός ένα μισθουλάκο (συμβολικά) ύψους 215.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Βγενόπουλος πρόσφατα παραιτήθηκε από την προεδρεία του Δ.Σ. της τράπεζας τώρα που τα "πράγματα έσφιξαν" (το σφίξιμο αυτό ο κ. Βγενόπουλος το βάφτισε σε "λόγους αρχής") και αντικαταστάθηκε από τον Κ. Μυλωνά.
Στην Ελληνική Τράπεζα: Μάκης Κεραυνός 283.000 ευρώ και Γλ. Μαύρος 131.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να λογαριάζουμε τα "άλλα" έσοδα που έτσι κι αλλοιώς υπάρχουν (6/11/2001).

Το παράδοξο με τις τραπεζικές επισφάλειες της Κύπρου είναι το ότι κάποιοι άνθρωποι έπαιξαν σ' ένα προδιαγεγραμμένο για την κατάληξή του "παιχνίδι" και αυτοί είναι οι τραπεζίτες που όφειλαν να γνωρίζουν τους κινδύνους και τα ρίσκα αλλά αδιαφόρησαν. Ίσως η αδιαφορία τους αυτή που θα κληθεί να την πληρώσει η κοινωνία υπήρξε επωφελής για τους ίδιους, όμως εκτός από την "επιπόλαια διαχείριση" που έκαναν δεν αντέδρασαν έγκαιρα για να "ξεφορτωθούν" τις επισφάλειες αν και είχαν όλο τον καιρό να το πράξουν. Την ώρα που η κοινωνία της Κύπρου θα καλείται να πληρώσει τα "σπασμένα" κάποιοι θα απολαμβάνουν τα πλούτη τους σε ιδιόκτητες νησιωτικές πολυτελείς επαύλεις, πίνοντας με τους φίλους τους (των επενδύσεων) το κρασί από τους προσωπικούς τους αμπελώνες και πάντα εις υγείαν των κορόϊδων Να τον χαίρεται η φαλιρισμένη Τράπεζα Κύπρου τον εκλεκτό της που την φόρτωσε με ελληνικά ομόλογα και τώρα καλείται να υποστεί απώλειες 50% στη συνολική τους αξία, λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. και επιπρόσθετα θα πρέπει να εξασφαλίσει και τα απαιτούμενα ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η φούσκα των ελληνικών ομολόγων ήταν γνωστή εδώ και χρόνια με τις πλασματικές κυκλοφορίες και τις επιτηδευμένες εγγραφές, ενώ είχαν εκ των πραγμάτων επιβαρυνθεί "εκ συμπαθείας" και από τις τοξικές επενδύσεις που αποτέλεσαν και σκάνδαλο διερεύνησης από επιτροπή της ελληνικής Βουλής.
Καθώς η διεθνής αγορά βοούσε για την επερχόμενη οικονομική κρίση της Ελλάδας και όλοι προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν τα επισφαλή ελληνικά ομόλογα, κάποιοι ζούσαν στη ραστώνη των νησιώτικων επαύλεών τους (Αστυπάλαια) και στη χλιδή της απόλαυσης των κρασιών τους.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης (Τοπούζης) φόρτωσε την Τράπεζα Κύπρου με ελληνικά ομόλογα δισεκατομμυρίων παίζοντας σε επικίνδυνες ζώνες "με τα λεφτά των άλλων", ενώ δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ από την προσωπική του περιουσία σε τέτοιες επισφάλειες. Κατά τα άλλα, ο κ. Ηλιάδης παίζει άριστα το παιχνίδι και της προσωπικής του προβολής με πληρωμένες από την τράπεζα καταχωρήσεις για τις "επιτυχίες" του, είναι πάμπλουτος από τεράστιες ετήσιες απολαβές αλλά και από άλλες "πηγές" που δεν μπορούμε να ξέρουμε καθώς τα τραπεζικά άδυτα είναι απύθμενα και συνάμα αδηφάγα.
Σε λίγο, κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τις ζημιές της Τράπεζας Κύπρου και ασφαλώς ανάμεσά τους δεν πρόκειται να βρίσκεται ο κ. Ηλιάδης που είχε και την αποκλειστική ευθύνη της επισφαλούς διαχείρισης επί των ημερών του (4/11/2011).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...