Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Όταν σας πάρουν τα σπιτάκια σας θα κλαίτε σαν τις πουτάνες… γιατί θα σας τα πάρουν .



Για «ύποπτα» χέρια που εξυπηρετούν ύποπτους σκοπούς κι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ Bank μίλησε στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr ο δικηγόρος – συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Γιώργος Γραμμένος.
Αν αυτή η διαπραγμάτευση ευδοκιμήσει «τώρα πάλι» …τότε ελλοχεύει εθνικός κίνδυνος σχετικά με την ιδιοκτησία της ελληνικές αγροτικής γης και παραγωγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένα επενδυτικά funds διαπραγματεύονται την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, η οποία διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι Έλληνες αγρότες να χρωστάνε σε ξένα επενδυτικά funds με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται…
«Σύμφωνα με το Ν. 4161/2013, τα ξένα επενδυτικά funds που συμμετέχουν στην τιτλοποίηση των δανείων των ελληνικών τραπεζών, είναι υποχρεωμένα να διορίσουν έναν αντίκλητο στην τράπεζα από όπου αγόρασαν τα εν λόγω δάνεια με τους οποίους θα συναλλάσσονται οι δανειολήπτες. Ωστόσο, η απαίτηση κι οι όροι της συναλλαγής ορίζονται από τον αγοραστή των δανείων κι όχι από τον αντίκλητο ή την αρχική τράπεζα», αρα, ο αγρότης το δάνειο του οποίου έχει τιτλοποιηθεί θα έχει συναλλαγές με τους εκπροσώπους του ξένου fund. Στην περίπτωση των ενήμερων δανείων, ο οφειλέτης θα συναλλάσσεται με την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ενοποιήθηκε το καλό κομμάτι της αγροτικής τράπεζας.

Άρα, ο δανειολήπτης πρέπει να ξεχάσει την παροχή αγροτικής πίστης, που ήταν ο σκοπός της ίδρυσης της Αγροτικής Τράπεζας το 1929. Τον Ιούλιο του 2012, το υγιές τμήμα της απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ Γραμμένος εκτίμησε ότι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας δεν είναι απαίτηση της τρόικα αλλά όλων αυτών των ξένων αυτών επενδυτών που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα «κόκκινα» δάνεια των Ελλήνων πολιτών και τις ιδιοκτησίες που έχουν βάλει υποθηκεύσει.
Επανέλαβε την …απορία του ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αγορά των κόκκινων δανείων που έχουν συνάψει αγρότες.
Υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να πάρει διαστάσεις και να φτάσει ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων πριν να είναι πολύ αργά για την αγροτική γη και παραγωγή.
Επεσήμανε το παράδοξο φαινόμενο να διευκολύνονται ιδιαίτερα οι δανειολήπτες που δεν έχουν ενυπόθηκα δάνεια έναντι εκείνων που έχουν λάβει δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι ή τα αγροτεμάχια τους.
«Όποιος αγρότης ήταν νοικοκύρης κι έβαλε υποθήκη το σπίτι ή τα χωράφια του είναι σε δυσμενέστερη θέση από εκείνους τους αγρότες που έλαβαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Στους τελευταίους προτείνει γενναίες διευκολύνσεις ως και κούρεμα της οφειλής προκειμένου να εξασφαλίσει έστω κι ένα κομμάτι των οφειλόμενων.
Αν προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους ξένους επενδυτές, η αγροτική ιδιοκτησία θα περάσει σταδιακά στα χέρια τους διότι οι αγρότες που επλήγησαν από την κρίση δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Άρα, την αγροτική γη αργά ή γρήγορα θα την καρπωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα με ότι και αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...