Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Καλώς ήρθε το Ελληνο-τουρκο-κυπριακό και… άλλων πετρέλαιο.



Την παρασκευή γράψαμε στο πόστ Αυτό που σας κρύβουν επιμελώς  ότι έχει επέλθει συμφωνία ακόμη και για τα πετρέλαια της Κύπρου που διαμοιράζονται μεταξύ των ….εγγυητριών δυνάμεων . ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ . Για αυτό μιλούν για …περιφερειακή στρατηγική. Μέσα σε αυτή εντάσσονται και τα πετρέλαια της Κύπρου. Δεν θέλαμε να το πιστέψουμε αλλά έλα όμως που δειλά - δειλά το αποκαλύπτουν με τις δηλώσεις τους. Γιατί νομίζετε ότι δεν τιτλοποιούνται. Σε τελική ανάλυση η τρόικα – τοκογλύφοι θα πάρουν και από εκεί το μερίδιο τους μέσω Τ.Χ.Σ –ΤΑΙΠΕΔ ,Θα πάρουν και τα αμερικανάκια ,και θα γλύψουν το κόκκαλο οι κύπριοι με ένα…10%. Τα υπόλοιπα είναι 30% …30% …20% .. 10% .Εμείς τελικά  θα πάρουμε τις…. σερβιέτες της Μέρκελ, και ίσως το κεφάλι κάποιου γερμανοτσολιά εάν ποτέ ξυπνήσουμε.

 Τώρα έρχεται και το paron.gr να γράψει πως ….ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ λύση για την εθνική οντότητα της Κύπρου και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από παράγοντες που εμπλέκονται στις παρασκηνιακές διεργασίες, η λύση που προωθείται και μάλιστα άμεσα (οι συζητήσεις θα αρχίσουν τον Σεπτέμβρη) είναι μια παραλλαγή του περίφημου Σχεδίου Ανάν, το οποίο το αποτρέψαμε, τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τότε. Στόχος της... παραλλαγής είναι η... εξίσωση της ελεύθερης Κύπρου με τα κατεχόμενα και την ανακήρυξή τους σε δυο απολύτως ισότιμα κράτη, ίσα σε όλα! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα μοιραστούν τις πολιτικές εξουσίες, αλλά και τα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο!.. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αν και κατακτητές, μετά από εισβολή και εκατοντάδες θύματα, θα γίνουν τώρα με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον συνιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου του νησιού. Σε επίπεδο δε της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα υπάρχει πλήρης ισοτιμία σε όλα! Θα χρησιμοποιηθεί δε ως «δόλωμα» η Αμμόχωστος την οποία θα επιστρέψουν υποτίθεται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Από ευλογία τα κοιτάσματα μπορεί να εξελιχθούν σε κατάρα για τη Κύπρο» ήταν το σχόλιο βετεράνου έλληνα διπλωμάτη με μακρά εμπειρία και γνώσεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα. 

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τεράστιο, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις θ' αρχίσουν να τρέχουν από τον επόμενο μήνα. Ενδεικτικό της βιασύνης που υπάρχει από πλευράς ΗΠΑ είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της Κύπρου έθεσε ο ίδιος ο Μπ. Ομπάμα στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά και αναφέρθηκε μάλιστα σ' αυτό και στις επίσημες δηλώσεις του. Μίλησε για «σημαντική ευκαιρία» (;) για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων στη Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι «θα εργαστούμε πολύ στενά όλοι μαζί για να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος», στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. 

Το μήνυμα έχει ως αποδέκτες κυρίως Κύπρο και Ελλάδα καθώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι έχουν δικαιώματα επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ασφυκτικές, ως εκ τούτου και οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Σαμαρά, παρουσία του Μπ. Ομπάμα, ότι στην όποια λύση δοθεί στο ζήτημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δήλωση που ενισχύει τις πληροφορίες (μαζί και τους φόβους) ότι η λύση που προωθεί η αμερικανική πλευρά κινείται εκτός των διεθνών κανόνων και κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς, γνωρίζοντας προφανώς ότι το θέμα θα τεθεί από την αμερικανική πλευρά, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Επικοινώνησε δε αμέσως μαζί του μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα για να τον ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν σχετικά. Για την ακρίβεια τι ακριβώς του ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό και που κάθε άλλο είναι υπέρ των νομίμων συμφερόντων της Κύπρου.
Και εδώ υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει ειδικά ο Ν. Αναστασιάδης καθώς είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Ανάν και είχε δώσει μάχη την περίοδο του δημοψηφίσματος και στις εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει ότι θέμα επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να υπάρξει. Δυστυχώς όμως να που υπάρχει. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά η κυπριακή ηγεσία θα καλέσει τον λαό να εγκρίνει ή να απορρίψει τη λύση που προωθεί η Ουάσιγκτον, με ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, ή θα μεθοδευθεί άλλη... πρακτική, ώστε να μην εκφρασθεί ο κυπριακός λαός. Και τούτο γιατί ξέρουν ότι θα πει και ξανά όχι. Είναι επομένως βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την διενέργεια δημοψηφίσματος, έχοντας την πικρή εμπειρία με το Σχέδιο Ανάν. 

Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο βήμα στον κύκλο παρεμβάσεων που θα επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες οι Αμερικανοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Κι ότι η συνέχεια θα δοθεί στο Αιγαίο, στην υφαλοκρηπίδα και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...