Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Συναντήθηκε με …όλους του μελλοντικούς αγοραστές μας.



Η συνάντηση του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Baupost, η Fortress, το Blackstone Group, η Rhone Capital και η Paulson & Co δεν αποτελεί παρά συνέχεια αυτής ακριβώς της διαδικασίας. Της επαφής δηλαδή με τους ανθρώπους-κλειδιά των αγορών που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν κλίμα και τάσεις. Μπορεί οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman ή η Morgan να έχουν κρίσιμο ρόλο ως ανάδοχοι ή σύμβουλοι αλλά το χρήμα το οποίο επιδιώκεται να προσελκυσθεί το διαθέτουν οι προηγούμενοι.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει περιλάβει και παλαιότερα ραντεβού στο μέγαρο Μαξίμου, συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, επαφές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, road show υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και επαφές υπουργών και θεσμικών φορέων.

Οι συστηματικές αυτές επαφές, ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Τα ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών με τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Goldman Sachs και οι παρουσιάσεις σε μητροπόλεις των αγορών μπήκαν στην ατζέντα.

Στη Νέα Υόρκη πριν ένα χρόνο και ενώ τα ελληνικά ομόλογα πραγματοποιούσαν ράλι μετά την πολύ θετική έκθεση λίγες εβδομάδες νωρίτερα της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια διήμερου γύρου επαφών πραγματοποιήθηκαν περίπου 400 συναντήσεις μεταξύ 100 fund managers και 25 ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολούθησαν όμως και πολλές άλλες συναντήσεις στην Αθήνα ενώ λίγους μήνες αργότερα και πάλι στη Νέα Υόρκη η κυβέρνηση απευθύνθηκε επίσημα δια μηνύματος του πρωθυπουργού σε ακροατήριο εκατοντάδων hedge fund managers, ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών και δεκάδων μεγαλοεπενδυτών. Έγιναν αργότερα και κάποια ραντεβού στο γραφείο του πρωθυπουργού αλλά και επισκέψεις τραπεζιτών στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη αλλά και την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει ήδη δει προ μηνών και μεγαλοεπενδυτές όπως ο επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings (η οποία είναι πλέον μεγαλομέτοχος της Eurobank Properties) Prem Watsa, εκπρόσωπους μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως η Fidelity Investments, η Brookfield Asset Management, η Capital Group Companies και βέβαια η Blackrock.

Κορυφαίας σημασίας ήταν και η επίσκεψη του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Wilbur L. Ross της WL Ross & Co LLC με τον οποίο συναντήθηκε και στο γεύμα στη Νέα Υόρκη. Ο επιχειρηματίας είναι παγκοσμίως γνωστός για τις αναδιαρθρώσεις μεγάλων ομίλων, ενώ πρόσφατα είχε πάρει μεγάλη θέση την Bank of Ireland.

Μεταξύ των επενδυτικών οίκων που έχουν επαφές με το Μαξιμου ή και άλλα μέλη της κυβέρνησης είναι ασφαλώς και μεγάλοι οίκοι όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs όπως και οι Deutsche Bank και Citi, ενώ μέσω της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους συμβούλους του δημοσίου στους οποίους περιλαμβάνονται ονόματα όμως η Lazaard, η Credit Suisse, η UBS, η Rothschild,  η HSBC και η Credit Agricole.

Και το δίκτυο που έχει οικοδομηθεί πάει ακόμα παρακάτω. Περιλαμβάνει ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες διεθνώς καταξιωμένους όπως οι Andrew Liveris της Dow Chemical, ο John Calamos της Calamos Investments, ο George Sakellaris της Ameresco, ο Sotiris Vahaviolos της Mistras Group, ο Dean Metropoulos της C. Dean Metropoulos & CO και ο John Koudounis της Mizuho Securities. Με πολλούς εξ αυτών ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί ακόμα ομογενείς κατονομάζονται ως συνομιλητές της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ο Michael Jaharis της Kos Pharmaceuticals, ο Spiros Milonas της Ionian Τransport και ο John Catsimatidis της Red Apple Group.

Στο "φλερτ" με την Ελλάδα έχουν μπει δυνατά και hedge funds γνώριμοι πια της κυβέρνησης από την επαναγορά που έτρεξε η Deutsche τον Δεκέμβριο και με ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περί τα 19 δισ. ευρώ ακόμα στα χαρτοφυλάκια τους. Από τα funds αυτά ξεχωρίζουν η Third Point, το Owl Creek Asset Management, το Greylock Capital Management, το Alpine Woods που ειδικεύεται στο real estate, το Contrarian Capital Management, η Fintech Advisors, η GBM και η Grantham Mayo Van Otterloo.

Το ενδιαφέρον τους έχει εκδηλωθεί εδώ και τουλάχιστον ένα έτος καθώς ήταν παρόντα όλα και στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης σε μεγάλη αλλά κλειστή συνάντηση δεκάδων επενδυτών για την Ελλάδα. Ενδεικτικά
αναφέρονται οι εκεί παρουσίες και των Franklin Templeton, Fortress Investment, Blackrock, Blackstone, Baupost, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Rothschild, Paulsοn & Co., Barclays Capital, Lazard, Merrill Lynch, Oppenheimer, Rockefeller & Co., Credit Suisse και UBS.

Εκπρόσωποι fund σε Σαμαρά: Είστε σε καλό δρόμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...