Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Θέλεις να γίνεις ..ερυθρόδερμος. Τρώγε «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar





Eδώ και τρεις μήνες μας ζάλιζε τους όρχεις η αλυσίδα super market Βερόπουλος μέσω έντυπης καμπάνιας, με σύνθημα «Δεν διαφέρουν και συμφέρουν!», να στηρίξει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Spar .Στόχος της καμπάνιας ήταν να περάσει το μήνυμα ότι τα προϊόντα αυτά είναι εκτός από φθηνότερα και ανώτερης ποιότητας. Αποδεικνύεται όμως ότι ήταν σκουπίδια, που ήθελε να τα ξεφορτώσει στους γηγενείς κάφρους. Η ανάκληση από τον ΕΦΕΤ χοιρινής ωμοπλάτης βραστής Spar, τα λέει όλα για την ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον σκουπιδοπλασιέ Βερόπουλο.
Μη επιτρεπόμενη χρωστική ουσία (καρμίνιο) από ΣΚΑΘΑΡΙΑ !ανίχνευσε ο ΕΦΕΤ σε ζαμπόν με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν Θερμικής Επεξεργασίας», σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 26/8/2013. Το προϊόν παράγεται από τη ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ Α.Ε. που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ .. ΚΑΡΜΙΝΙΟ; Η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική Ε 120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ, ή καρμίνες βρέθηκε σε μιά σειρά από αλλαντικά, ζαμπόν, καπνιστές μπριζόλες, καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα κλπ πού αποσύρθηκαν από την αγορά όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ πουθενά όμως δεν αναφέρθηκε τι ποσότητες από όλα αυτά τα προϊόντα καταναλώθηκαν. Ως συνήθως οι έλεγχοι γίνονται εκ των υστέρων και οι καταναλωτές είναι τα πειραματόζωα. Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται  από θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού) αφού προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη  ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι ότι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι καθ όσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Έτσι ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη δεν είναι καρκινογόνος  και συνιστάται να το αποφεύγουν όσοι είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και όσοι υποφέρουν απο άσθμα ή αλλεργίες  . Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε: αλκοολούχα ποτά παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας  (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κλπ)στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες  για να δίνει κόκκινο  ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα. Οι χρωστικές είναι συνήθως συνθετικές  και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικές που προέρχονται από μη τρόφιμα όπως στην περίπτωση της κοχενίλης. Οι μακροχρόνιες επιδράσεις των χρωστικών στον οργανισμό δεν είναι γνωστές ούτε η αλληλεπίδραση αυτών με άλλα πρόσθετα στον οργανισμό..Κάποιες από αυτές αποδεικνύονται εκ των υστέρων ως επικίδυνες για την υγεία και απόσύρωνται. Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε 128 ή RED 2G που έμπαινε στα λουκάνικα, στις ιχθυοτροφές σολομού και πτηνοτροφές για να δίνει στα προϊόντα αυτά κόκκινο χρώμα( στην περίπτωση των πουλερικών έδινε κίτρινο χρώμα στον κρόκο των αυγών)Η Ε128 αποσύρθηκε διότι θεωρήθηκε ύποπτος καρκινογενέσεων  και αφού κυκλοφορούσε στην αγορά για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θεωρούν δεδομένο οτι οι καταναλωτές είναι πειραματόζωα. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όταν αντελήφθησαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τρόφιμα που στην ετικέτα ανέφεραν τα  Ε  τότε επέτυχαν μέσω  της επιτροπής του CODEX ALIMENTARIUS να μην αναγράφεται το Ε ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο π.χ Ε128 αλλά η κατηγορία προσθέτου π.χ. χρωστική ακολουθούμενη, απο την χημική του ονομασία π.χ καρμινικό οξύ. Πολλές φορές όμως παραλείπεται η κατηγορία του προσθέτου οπότε ο καταναλωτής διαβάζοντας την χημική ονομασία δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η προσθήκη χρωστικών σε τροφές για βρέφη και νήπια δεν επιτρέπεται., ενώ οι παιδικές τροφές  περιέχουν μικρότερες ποσότητες χρωστικών Ποτέ δεν είπαν γιατί οπως δεν μας είπαν οτι τις πιο πολλές φορες τα παιδια τρώνε τα τρόφιμα που είναι για τους μεγάλους. Ποτέ δεν είπαν  οτι η ποσότητα χρωστικής που περιέχεται σε ένα τρόφιμο ειναι ασφαλής για τον ενήλικο και μή ασφαλής για τον ανήλικο. Δυστυχώς στον βωμό του κέρδους όλα επιτρέπονται. Οι χρωστικές χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους τρόφιμο κυρίως σε: παγωτά, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες ζαχαρωτά, ζελέδες καραμέλες, τσίχλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, μαργαρίνες ,ταραμά, μουστάρδες, διάφορα ποτά, κοκτέιλ, λικέρ, κοκα κόλα, κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα , αλλαντικά κλπ. Παρά το γεγονός οτι ολες οι χρωστικές είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ και μόνο αυτές επιτρέπεται να κυκλοφορούν αριθμός δημοσιεύσεων  αναφέρει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας για ωρισμένες απο αυτές όπως: E102 (Ταρτραζίνη),Ε104 (κίτρινοτηςκινολίνης),Ε110,Ε120(κοχενίλη)),Ε122(αζωρουμπίνη),Ε123(αμαράνθη)Ε124(ερυθρό τηςκοχελίνης)Ε127(ερυθροσίνη)Ε131,Ε132(ινδικοκαρμίνη),Ε133,Ε150,Ε150Α,Ε150C(καραμελώχρωμα)Ε154,Ε155,Ε160(νορμπιξίνη)Ε160Α,Ε160Β,Ε160C(εκχύλισμα παπρίκας)Ενδεχόμενες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί οπως:καρκινογένεση,αλλεργίες,υπερκινητικότητα,αύπνία,άσθμα,γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.
Νίκος Κατσαρόςπ.. πρόεδρος ΕΦΕΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...