Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ένας από τους μάγους… ξέχασε εσκεμμένα το… σακβουαγιάζ με το… δώρο.



Το 2014 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποκαλύψεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών, καθώς έχουν στα χέρια τους ένα εξαιρετικά πλούσιο υλικό για το όργιο των παράνομων πληρωμών στο ΥΠΕΘΑ επί υπουργίας  του φυλακισμένου  Τσοχατζόπουλου και του τουρίστα Παπαντωνίου, όπως την απίστευτη παραδοχή στην οποία φέρεται να προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ότι πήρε τόσες μίζες που δεν τις θυμάται. Μάλιστα για να χαθούν τα ίχνη του λαδώματος και η πορεία των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι, χρησιμοποιήθηκε, όπως παραδέχθηκε, και το «πλυντήριο» της Siemens.
 «Ξέχασα 600.000 ευρώ...»
Έκπληκτοι οι ανακριτές τον άκουσαν να τους διηγείται περιστατικό, όπου αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, φεύγοντας από το γραφείο του, ξέχασε ένα σακβουαγιάζ. «Του τηλεφώνησα για να τον ρωτήσω "μήπως ξέχασε κάτι" και μου απάντησε, "όχι, αυτό είναι για σένα". Το άνοιξα και είχε μέσα 600.000 ευρώ», είπε ο Κάντας, ο οποίος ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε:
* Για την προμήθεια των Leopard επί θητείας Τσοχατσοπουλου, με 1,7 εκατ. ευρώ.
* Για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια και το ρωσικό αντιαρματικό σύστημα του στρατού Kornet, που ξεκίνησαν επί Τσοχατζόπουλου και συνεχίστηκαν επί Παπαντωνίου.
Πρώτη μίζα το '89!
Εν τω μεταξύ είπε στην απολογία του ότι πήρε την πρώτη μίζα την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης το 1989 και ότι συνολικά έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια 15,7 εκατ.
Επιπλέον, έδωσε στοιχεία για αμέτρητους λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες, ενώ προτίθεται να προσκομίσει και τις αναλυτικές κινήσεις τους. Κομβικό σημείο στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου αποτελεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για όλα τα άτομα τα οποία έχουν μέχρι στιγμής κατονομαστεί. Σύμφωνα με την απολογία του κατηγορουμένου, επιχειρηματίες, έμποροι όπλων, υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΕΘΑ έγιναν αποδέκτες εκατομμυρίων δολαρίων από τις συμβάσεις τουλάχιστον 10 εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Στο «κάδρο» των κεντρικών προσώπων που διακίνησαν εκατομμύρια έχει ήδη μπει ο 83χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευσταθίου, για τον οποίο ο Αντ. Κάντας έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών που αφορούν τα υποβρύχια και τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Asrad.
Ο Π. Ευσταθίου, ο οποίος απειλείται πλέον με βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη, δηλώνει, μέσω του συνηγόρου του Μιχ. Δημητρακόπουλου, έτοιμος για το ραντεβού του με τη Δικαιοσύνη (έχει καταθέσει και ενώπιον της Εισαγγελίας της Βρέμης). Ήταν, ήδη, από τη δεκαετία του '80, ο αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, της εταιρείας που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων, που υπογράφτηκε το 2001 επί υπουργίας Παπαντωνίου. Επιβαρυντική κατάθεση για τον Π. Ευσταθίου έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Πάντως, μεταξύ των προσώπων που φέρεται να έχει κατονομάσει ο Κάντας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του είναι και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, που ήδη κατηγορείται για δύο συμβάσεις στην υπόθεση των υποβρυχίων και εμφανίζεται διατεθειμένος να μιλήσει. Ενδεικτική είναι η δήλωση των συνηγόρων τού πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών: «Ο Κάντας έκανε την αρχή. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα επιστραφούν και τα χρήματα. Το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν κι άλλοι».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Ματαντός, εφοπλιστής, έχει περάσει μέσα από τις εταιρίες του μεγάλο μέρος από τις πληρωμές που κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ έχει καταθέσει ως ύποπτος τελέσεως αξιόποινων πράξεων, σχετικά με την υπόθεση της επίδικης σύμβασης, στην εισαγγελία του Μονάχου και είχε κατονομάσει άλλον Έλληνα επιχειρηματία ως εμπλεκόμενο στο μοίρασμα της μίζας.
Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επιχειρηματίας, είχε καταθέσει το 2006 αγωγή εναντίον των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW, ζητώντας προμήθεια 60 εκατ. ευρώ και συμβιβάστηκε με 11 εκατ., ανοίγοντας έτσι στη γερμανική δικαιοσύνη την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του με μίζες.
Ο Γιάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε παραδεχθεί ότι είχε συνάψει σύμβαση ως τα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal για την παροχή συμβουλών για έργα υποδομής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εμφανίζεται με αρχικά στο σημείωμα με τις πληρωμές των «μαύρων χρημάτων» και η εμπλοκή του οφείλεται στις καταθέσεις πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας Haun, ενώ κατονομάζεται και από τους κ.κ. Ματαντό και Αβατάγγελο.

 

Oι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποβρυχίων

 

Oι άνθρωποι πίσω από τις χρυσές μπίζνες

 

Τα στοιχεία για τα λαδώματα FERROSTAAL και η έκθεση καταπέλτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...