Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ποιος θα σταματήσει τους τούρκους; Ο….Τούρκογλου;



Ο πρόεδρος της Τουρκίας  Ερντογάν μετά και την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο όπου απεφασίσθη  η  επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ , συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει : “οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει”, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο « Έθνος της Κυριακής  επέμεινε στην αδιαλλαξία του λέγοντας πως «δεν θα κάνει βήμα πίσω από το φυσικό αέριο στην Κύπρο».
Όλα δείχνουν πως η συμφωνία στο Κάιρο, εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην πολιτική της σύγκρουσης σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας. Η Άγκυρα προκαλεί πλέον ανοιχτά την Αθήνα και τη Λευκωσία και προειδοποιεί ώστε να μην εμποδιστούν με οποιονδήποτε τρόπο οι «έρευνες» του Μπάρμπαρος στην Κυπριακή ΑΟΖ
Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο καθώς θα φανούν οι κινήσεις της Άγκυρας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδα, ας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις που είναι άγνωστο που μπορεί να οδηγήσουν.
Ταυτόχρονα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τον "δεύτερο γύρο" όχι μόνο στην Α.Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Το πλέον ανησυχητικό; Ετοιμάζουν κίνηση αντιπερισπασμού  στην περιοχή μεταξύ Μεγίστης και Ρόδου. Εκεί θα παιχθεί ακόμα μεγαλύτερο στρατηγικό παίγνιο από αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή νότια της Κύπρου. Πότε και με ποιο τρόπο;
Άλλοι αναφέρουν ότι μπορεί αυτό να συμβεί και πριν τις 31 Δεκεμβρίου οπότε και ολοκληρώνεται τυπικά η κίνηση του Barbaros νότια της Κύπρου, με άλλο πλοίο, άλλοι εκτιμούν ότι "Θα περιμένουν το "Barbaros" που είναι το μοναδικό που θα κάνει σοβαρή έρευνα".
Η Turkish Petroleum International Company ( TPIC), θυγατρική της κρατικής ΤΡΑΟ, ανακοίνωσε ότι "θα διενεργήσει έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο" και όπως αναφέρουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο ενέργειας.
Οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλο ποσοστό τους επί των περιοχών της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τον γνωστό τρόπο: Συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ήδη ο ναύσταθμος Ακσαζ ενισχύεται καθημερινά με μεγάλο απόθεμα σε ναυτικά όπλα και καύσιμα για να υποστηριχτεί ο τουρκικός Στόλος που θα συνορεύει το ή τα ερευνητικά πλοία..
Οι περιοχές που επικεντρώνεται η έρευνα φτάνουν μέχρι την Κάρπαθο, ενώ και στο βόρειο Αιγαίο θα υπάρξει πρόβλημα, αν επιχειρηθεί προσέγγιση στο πλούσιο - σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις - κοίτασμα του Μπάμπουρα.
Καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος ανατολικά της Κρήτης αυτού που η Ελλάδα, φιλοδοξεί να χαρακτηρίσει ως ΑΟΖ, την οποία βέβαια δεν αποδέχεται η Άγκυρα καθώς θεωρεί ότι το σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης δεν συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ κατά μία ερμηνεία που μόνο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να δώσουν.
Όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη εκτός από τις περιοχές των πεδίων της κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτονται από τις τουρκικές επιδιώξεις (1,2,3,4,5,6, και μέρος του 7) η έρευνες της Τουρκίας θα επεκταθούν και προς δυτικά περνώντας από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και φτάνοντας σχεδόν στα όρια Ρόδου και Καρπάθου(!) καταπατώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα (βλέπε χάρτη)
Η απόφαση της Άγκυρας να ρίξει την "μεγάλη ζαριά" βέβαια δεν είναι άσχετη ούτε με αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως "παράθυρο ευκαιρίας" λόγω της αδυναμίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να παρατάξουν επί μακρό χρόνο ισχυρή και κατάλληλη αεροναυτική δύναμη στην Α.Μεσόγειο, αλλά και  ούτε με την ανυπαρξία ισχυρής πολιτικής από μια κυβέρνηση λογιστών άκρως μισητής στο μεγαλύτερο μέρος του λαού. Ποιος θα μπει σε πόλεμο με Δένδια και Γεννηματά υπουργούς. Ούτε οι συγγενείς τους. Για να μην πούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί που είναι στην εξουσία είναι ότι ποιο άχρηστο απόρριμμα έχει υπάρξει τα τελευταία πενήντα χρόνια.
 Με ένα στόλο που υπερέχει από 4:1 στα υποβρύχια που μπορεί να παρατάξει άμεσα το κάθε Ναυτικό, 2:1 στις παρατακτέες φρεγάτες, με μηδενική παρουσία κορβετών έναντι των 6 τουρκικών, με απόλυτη υπεροχή σε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (από ελληνικής πλευράς δεν υφίσταται ούτε ένα!) "Ποιος θα μας σταματήσει;" μοιάζουν να λένε και θα φανεί στην πράξη, πολύ σύντομα η απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πολύ σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παραχωρήσουμε de facto...η… θα … παραχωρηθούμε de facto.
Και φυσικά υπάρχει και η τρίτη "καυτή" περιοχή: Μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Χαλκιδικής στο βόρειο Αιγαίο, δυτικά του 25ου Μεσημβρινού!
Για την ακρίβεια δίνουν ως περιοχή ερευνών την θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά της Χαλκιδικής, δυτικά της Σαμοθράκης και νότια της Θάσου, ακριβώς επάνω στα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα και πιο ειδικά στην περιοχή του ακρωτηρίου Μπάμπουρας, αντικείμενο της κρίσης του 1987 που όμως τότε υπήρχε ένας Ανδρέας Παπανδρέου ενώ τώρα υπάρχει ο… Τούρκογλου. και το τσιράκι της Μερκελ.  
Από τις πρώτες έρευνες στις αρχές της δεκαετίας του '70 φαίνεται ότι στην περιοχή το κοίτασμα είναι «καθαρό» από θειάφι. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφέρεται για μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως.
10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου, υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία! Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος. Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ. Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική.



Όλα αυτά έκαναν τον Αβραμούλη να τρέξει ….πανικόβλητος να ενημερώσει τον Σαμαρά για τις.... τουρκικές μεσοπρόθεσμες διαθέσεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...