Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τι κάνεις μωρή ; Είμαι …ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ.Μία φράση που εκστόμισε η Άνγκελα Μέρκελ προκαλεί έντονες συζητήσεις για το τι ακριβώς εννοούσε.
Πολλοί όταν άκουσαν την Γερμανίδα καγκελάριο να μιλάει κατ' αυτόν τον τρόπο έμειναν με την απορία. Τι ακριβώς εννοεί; Οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν είναι πολλές και ανησυχητικές δεδομένου μάλιστα ότι η Γερμανία ήταν αυτή που ξεκίνησε δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
 “Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης”, αυτό υποστήριξε η Μερκελ αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και δεσμεύτηκε να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δήλωση της αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Πότσνταμ με θέμα την ελευθερία του Τύπου. Δεν είμαι υπερβολική όταν πρέπει να επισημάνω ότι η Ευρώπη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αυτό με πονάει και καταβάλλω κάθε προσπάθεια η οποία θα μας επιτρέψει να αναζωπυρώσουμε όλα όσα αντιπροσώπευε κάποτε η κοινότητα”.
Και συνέχισε η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη λέγοντας πώς η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στην παγκοσμιοποίηση ή να αγνοήσει τους πολέμους και την φτώχεια. «Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης», κάνοντας αναφορά στον εθνικισμό, τον εγωισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση, που παρεμποδίζουν ή ακόμη και τορπιλίζουν την κοινή ευρωπαϊκή δράση.
«Οι πόλεμοι και η φτώχεια μας αφορούν. Μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι να δούμε ότι δεν είμαστε αβοήθητοι απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ενωμένοι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στον κόσμο. Μια τολμηρή Ευρώπη και της ελευθερίας, είναι μια Ευρώπη που δεν ρυθμίζει τα πάντα. Και αυτό θα αποτελέσει θέμα της Συνόδου στην Μπρατισλάβα», κατέληξε η Γερμανία καγκελάριος.
Μπορεί λοιπόν η κ. Μέρκελ να αισθάνεται την πίεση αρκετών χωρών της Ε.Ε. τη στιγμή που η δημοτικότητα της καταρρέει στη Γερμανία και δέχεται σφοδρές επικρίσεις για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό. Έχει μπει ακόμη και στο στόχαστρο χωρών, όπως η Αυστρία. Η Γερμανία πιέζεται επίσης ασφυκτικά από τις ΗΠΑ για αλλαγή πολιτικής στα θέμα της οικονομίας.
Αυτή είναι η μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί στη φράση της κ. Μέρκελ “είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης”. Να θέλησε δηλαδή να δείξει πώς πρέπει οι χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μία κοινή πολιτική που θα τους βγάλει από τα αδιέξοδα και δεν θα επιτείνει την κρίση.
Μια άλλη όμως μπορεί να συνδέεται με τις εξελίξεις σε γεωπολιτικά θέματα πέραν της Ευρώπης που μπορούν όμως κάλλιστα να επηρεάσουν και την Ευρώπη. Και σε αυτή την περίπτωση τι θέλει να πει η Γερμανίδα καγκελάριος; Πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο; Ποιοι και πως; Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πώς η Γερμανία το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να συγκροτήσει και πάλι τις Ένοπλες Δυνάμεις της που είχαν σχεδόν αποδιοργανωθεί.
Στην ανάλυση αυτή μπορεί να χωράει και το θέμα Βρετανία. Μετά το Brexit η Ε.Ε. έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ότι είναι αποδυναμωμένη αμυντικά. Η Βρετανία είναι αυτή που διέθετε τις περισσότερες δυνάμεις σε αποστολές του εξωτερικού. Τώρα; Τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις συνέπειες του Brexit.
Όπως και να έχει πάντως, η πολιτική της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια ήταν εγκληματική και καταστροφική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλησε η ίδια να αναδειχθεί σε ρόλο ηγεμόνα και πάτησε πάνω σε άλλες χώρες. Αυτό πληρώνει η Ελλάδα. Φαίνεται όμως πώς δεν της βγαίνει της κ. Μέρκελ και του Σόιμπλε. Η δράση έφερε αντίδραση και το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ευθύνες του.
Για όλα πλέον φταίει η Γερμανία. Για το μεταναστευτικό, για την έκρηξη της δεξιάς στην Ευρώπη, για την εξάπλωση της φτώχειας κ.α. Γιατί; Γιατί απλά ήθελε να επιβάλει τις απόψεις της. Τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα και η κ. Μέρκελ απειλεί με... πόλεμο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν βάλει μαύρη κυλότα καί μαύρο σουτιεν , δέχωμαι νά τής τόν περασω . Ουού ανετα σάς λέω....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...