Στην φωτο οι πρωκτοί, των πρωκτικών αποφάσεων.
Για «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα» και πλάνο που «δεν επιτεύχθηκε ποτέ, σε καμία χώρα, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» για «πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών», κάνει λόγο το Peterson Institute για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Η μελέτη, που υπογράφεται από τον οικονομολόγο Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ, έχει τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα». ο κορυφαίος οικονομολόγος σημειώνει ότι η σαφήνεια επί των πλεονασμάτων ως το 2060 έχει μια αρνητική πλευρά.
Μόνο στα «παραμύθια»
Συγκεκριμένα, στα αρνητικά συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
1. Η Ελλάδα συμφώνησε σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
2. Κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω (kick the can down the road). Ο κ. Ζελτεμάγιερ κρούει των κώδωνα του κινδύνου ότι πιθανόν χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα δούμε το επόμενο έτος, θα κλωτσάει ξανά το τενεκεδάκι παρακάτω χωρίς να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.
3. Παράλληλα το Peterson Institute εκτιμά ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 πιθανώς να μπορεί να επιτευχθεί εάν ληφθούν υπόψη ιστορικά προηγούμενα, αλλά θα διατηρήσει στον πάτο του βαρελιού τις δημόσιες επενδύσεις, αρά και τις προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
4. Επιπρόσθετα η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Πιο απλά η απόφαση του Eurogroup δεν δίνει το περιθώριο η Ελλάδα να «σκοντάψει» έστω και μια χρονιά με όρους οικονομικών επιδόσεων.
5. Κλείνοντας, το Peterson εκτιμά ότι για να επιτύχει τον σκοπό το σχεδιαζόμενο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι μπορεί να πετύχει μια χώρα. Το δημοσιονομικό όμως μονοπάτι που προτείνει το Eurogroup απέχει πολύ από αυτή την οικονομική αρχή. Ως εκ τούτου το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου