Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η εφαρμογή του...καζάν – καζάν.


Η Άγκυρα απέστειλε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποία ανακηρύσσει, πρακτικά, την δική της ΑΟΖ μέχρι την Αίγυπτο και δεν αναγνωρίζει ούτε την ελληνική αλλά ούτε και την οριοθετημένη κυπριακή, με μακροσκελή επιστολή ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον Οργανισμό, Feridun H. Sinirlioglu. Βέβαια η ρηματική διακοίνωση δεν αποτελεί βέβαια επίσημη ανακήρυξη αλλά ενέχει τον χαρακτήρα ανακήρυξης ΑΟΖ.
Η Τουρκία, επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο, ισχυρίζεται ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει «όσο δεν υπάρχει συνολική πολιτική διευθέτηση».
Βέβαια κατά αυτόν τον τρόπο δεν αναγνωρίζει ούτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Αναφέρει ipso facto και ab initio (εκ γεγονότος και εξ’ αρχής) νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 «E!
Απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει όταν λυθεί το… Κυπριακό (φυσικά με τρόπο που θέλει η Άγκυρα)
Εν ολίγοις η Άγκυρα επιμένει στους χάρτες που έχει παρουσιάσει εδώ και αρκετούς μήνες με βάση τους οποίους η τουρκική ΑΟΖ φτάνει μέχρι την Κρήτη και απαιτεί τον έλεγχο στο μισό Αιγαίο και σχεδόν σε όλη την Α.Μεσόγειο για να υφαρπάξει τον βεβαιωμένο πλέον ενεργειακό τους πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...