Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΙ «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ» ΨΥΧΩΝ


Φάμπρικα νομιμοποίησης μεταναστών με λεία 5 εκατ. €

Σκάνδαλο με πλαστές άδειες παραμονής στη Μεταμόρφωση

Σκάνδαλο με εκατοντάδες παράνομες νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών και με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Μεταμόρφωσης αποκάλυψε η Ελληνική Αστυνομία.

Πάνω από 2.000 πλαστές άδειες παραμονής εκτιμάται ότι είχε χορηγήσει σε λαθρομετανάστες έναντι 2.000 έως 3.000 ευρώ- ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Μεταμόρφωσης Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς στην έκδοση των αδειών παραμονής των μεταναστών και για τον λόγο αυτό διεξάγεται μεγάλη έρευνα σε 15 δήμους του λεκανοπεδίου, για τους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για ύπαρξη κυκλωμάτων. Από τις διωκτικές αρχές αναζητείται ένας δημοτικός υπάλληλος ο οποίος είχε τοποθετηθεί από το 2007 στον τομέα διαχείρισης φακέλων μεταναστών και ο οποίος όπως υπολογίζεται είχε χορηγήσει περισσότερες από 2.000 πλαστές άδειες παραμονής. Η ταρίφα για την κάθε άδεια κυμαινόταν από 2.500 έως 3.000 ευρώ. «Με βάση τις μαρτυρίες που υπάρχουν εκτιμούμε πως το οικονομικό όφελος όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο των αδειών παραμονής ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Τυχαία αποκάλυψη

Η αποκάλυψη του σχεδίου άρχισε τυχαία από τις 12 Ιανουαρίου. Τότε σε τυχαίο έλεγχο από αστυνομικούς βρέθηκε γυναίκα από τη Γεωργία η οποία είχε περάσει παράνομα τα σύνορα από το 2004. Ομοεθνής της που εμφανίστηκε στην Αστυνομία προσκόμισε βεβαίωση από τον Δήμο Μεταμόρφωσης πως η Γεωργιανή ήταν παντρεμένη με Έλληνα υπήκοο και διέθετε νόμιμη άδεια παραμονής. Ο έλεγχος της Αστυνομίας έδειξε πως δεν υπήρχε κανένα τέτοιο δικαιολογητικό και ο υπάλληλος μαζί με την αλλοδαπή συνελήφθησαν.
Δύο εβδομάδες αργότερα και πάλι σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκαν δύο Αλβανοί οι οποίοι είχαν πάρει πλαστή άδεια παραμονής και πάλι από τον Δήμο Μεταμόρφωσης.

200 άδειες σε 10 μέρες

Ο έλεγχος έδειξε πως μέσα σε ένα χρόνο είχε στηθεί βιομηχανία χορήγησης παράνομων αδειών σε περισσότερους από 2.000 μετανάστες. Μόνο τις δέκα πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2009 είχαν εκδοθεί 200 παράνομες άδειες! Τις ημέρες μάλιστα που κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. ενεργούσε έλεγχο στους φακέλους του δήμου εμφανίστηκε υπήκοος Μπανγκλαντές ο οποίος ζήτησε από τους εμβρόντητους αστυνομικούς την κάρτα του που είχε πληρώσει 2.700 ευρώ! Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον υπάλληλο, ο οποίος όμως όπως αποκαλύπτουν συνάδελφοί του «έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης».

Αναζητούνται τα ίχνη του υπαλλήλου

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της πρώτης του σύλληψης ο δημοτικός υπάλληλος υποστήριξε στην ανάκρισή του πως είχε οριστεί από τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης Δημήτρη Τζίτζιφα ως ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την έκδοση των αδειών.

Ο κ. Τζίτζιφας αφήνει ωστόσο υπονοούμενα και για σχέσεις του συγκεκριμένου υπαλλήλου με την Περιφέρεια Αττικής η οποία προμηθεύει τους δήμους με τις βεβαιώσεις προσωρινής διαμονής των μεταναστών.

Οι αστυνομικοί ωστόσο που ερευνούν την υπόθεση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο υπάλληλος να λειτουργούσε σε συνεργασία και με άλλα στελέχη του δήμου και όπως λένε το τέλος της προανάκρισης μάλλον θα επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.
Τα ίχνη του δημοτικού υπαλλήλου έχουν χαθεί από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ ερευνούνται και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί

Φάμπρικα νομιμοποίησης μεταναστών με λεία 5 εκατ. €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...