Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Διάβασε το για να μην πας …ξυπόλυτος στα΄γκάθια.


Ο αριθμός εδρών επί του οποίου εφαρμόζονται τα ποσοστά που προκύπτουν (αυτός που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου), περιορίζονταν μέχρι σήμερα στις 260 από τις 300 έδρες, αλλά για τις εκλογές του 2012 θα ισχύσει η τροποποίηση του νόμου 3636/2008 του Π. Παυλόπουλου. Σύμφωνα με αυτήν, οι έδρες που μοιράζονται στα κόμματα με άνω του 3% έγκυρους ψήφους είναι μόνο 250. Οι υπόλοιπες 50 έδρες δίνονται «μποναμάς» στο 1ο κόμμα, ή το συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων με το μεγαλύτερο μέσο όρο ποσοστών! Κατά συνέπειατο πρώτο κόμμα (ή ο κυβερνητικός συνασπισμός), χρειάζεται αντί για ποσοστό 151/300=50,33% επί των έγκυρων ψήφων, μόνο 101/250=40,4%, ή και λιγότερο, ανάλογα με το όφελος που έχει από τα κόμματα που δεν μπαίνουν στη βουλή.
Με τη συνεργασία του ΛΑΟΣ και ενδεχομένως της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν και πάλι να σχηματίσουν κυβέρνηση.  Είναι σημαντικό, για αυτό το ενδεχόμενονα αποδυναμωθεί και το ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, μαζί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα!
Δείτε εκτεταμένο και αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ
Το πολίτευμα της χώρας μας, αποκαλείται "αντιπροσωπευτική δημοκρατία στο οποίο ο κυρίαρχος λαός καλείται κάθε 4 χρόνια να εκλέγει τους αντιπροσώπους του. Πόσο αντιπροσωπευτική όμως είναι η σύνθεση της βουλής και πολύ περισσότερο της κυβέρνησης, του κυρίαρχου λαού; Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...