Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το Φοινικόδασος δεν είναι της ..μονής Πρέβελης, αλλά ιδιωτών ?



Όταν εμείς γράψαμε, δείτε εδώ πως Υπάρχει συνέργια στο κάψιμο του φοινικοδάσους; Ήταν γιατί η υπόθεση μας «μύρισε» άσχημα λόγω των πολλών σατανικών συμπτώσεων. Τώρα που το κάψανε έρχεται η αποκάλυψη πως το διαφημιζόμενο φοινικόδασος ανήκει σε… ιδιώτες. Ας βγάλει ο καθείς τα συμπεράσματα του.

Μια παλιά ιστορία για το ότι η λίμνη και το δάσος Πρέβελη ανήκουν σε ιδιώτες επανέρχεται στο προσκήνιο και επιβεβαιώνεται από το μοναστήρι! Η περιοχή ανήκει σε δύο αδέλφια με καταγωγή από το Χρωμοναστήρι, κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου, τα οποία ζουν στην Αθήνα, όπως γράφει η 'Ελευθεροτυπία'(Α. Παππά)
Η έκταση αυτή ανήκε στον πατέρα τους Αλκιβιάδη (Αλκη) Κοτζαμπασάκη ή Κοτζάμπαση, ο οποίος την αγόρασε το 1964 από τη Μονή Πρέβελη ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το μοναστήρι αλλά και από δικηγόρο του Ρεθύμνου, σε μια παλιά επιστολή του προς τον τοπικό τύπο, με αφορμή μια άλλη ιδιοκτησία του Α. Κοτζάμπαση, ενετικής εποχής. Η παρόχθια έκταση των 50 στρεμμάτων που κάηκε, ήταν κάποτε καλλιεργήσιμη και πολύ εύφορη. Στα σημεία που δεν υπήρχαν φοίνικες και αργότερα αναπτύχθηκαν θάμνοι, υπήρχαν κήποι με λαχανικά που καλλιεργούσαν οι καλόγεροι για τις ανάγκες τους. Ακόμα και σήμερα σώζονται χαλάσματα μικρών οικίσκων κοντά στα βράχια , όπου έμεναν πολλές φορές για να φροντίζουν τα περιβόλια. Το 1964, το μοναστήρι πούλησε την έκταση στον Αλκιβιάδη Κοτζάμπαση, ο οποίος ήταν ευκατάστατος, ασχολούνταν με το χρηματιστήριο και τα ακίνητα και είχε αγοράσει επίσης στο Χρωμοναστήρι ένα ενετικό κτίσμα, τη Villa Claudio, την οποία στη συνέχεια δώρισε στην κοινότητα. Το κτίριο επισκευάστηκε, παραχωρήθηκε στο στρατό και σήμερα στεγάζει πολεμικό μουσείο. «Η πώληση έγινε χωρίς τη θέληση των πατέρων, αλλά ασκήθηκαν πιέσεις», ανέφερε στην εφημερίδα ο μοναχός Πρόδρομος. Δεν είναι γνωστό τι σχέδια είχε για την Πρέβελη ο Αλκής Κοτζάμπασης, που δεν ζει πια. Ίσως ήθελε να την αξιοποιήσει τουριστικά, αλλά στη συνέχεια δεν πήρε άδεια. Πάντως, οι τίτλοι ιδιοκτησίας υπάρχουν, σύμφωνα με το δικηγόρο Ιωάννη Καλλέργη, στο υποθηκοφυλακείο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...