Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γιωργάκη, Αυτά για να μην μπερδεύεις τις βούρτσες με τις ..πούτσες.


Με αφορμή, την απάντηση που έδωσε ο Γιωργάκης που διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας μας, σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα credit default swaps (CDS) λέγοντας ότι « Τα CDS δεν ήξερα τι ήταν! Ούτε τα έχω δει! Μην αναπαράγεται αυτές τις φημολογίες που δείχνουν την έλλειψη δικαίου στην χώρα μας. Είναι αστεία υπόθεση», και που πιθανόν τα μπέρδεψε με τα dvd της Τζούλιας και της Ντούβλη, Θα του τα εξηγήσουμε για να μην ξανακάνει την ίδια …μαλακία.

Λοιπόν Γιωργάκη,

Μάθημα 1ον

Τι είναι τα CDS
Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, με ανεκδιήγητους διαχειριστές σαν και του λόγου σου τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Όσο ποιο πολύ αυξάνει ο κίνδυνος χρεοκοπίας τόσο ποιο πολύ ανεβαίνουν.

Ποιοι αγοράζουν συμβόλαια CDS
Τα συμβόλαια CDS μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές-τοκογλύφους που κατέχουν κάποιο ομόλογο, αλλά μπορούν να αγοραστούν και από επενδυτές που δεν κατέχουν το ομόλογο. Όταν ο αγοραστής δεν κατέχει ομόλογο τότε το CDS ονομάζεται «naked» CDS, δηλαδή «γυμνό». Τα «naked» CDS έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ από κάποιους, με αβανταδόρο τον Προβόπουλο ( που δεν ήξερε) και θησαύρισαν.( Μεταξύ αυτών ίσως είναι και το αδελφάκι σου). Γιατί; Διότι όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία αν συμβεί θα κερδίσει χωρίς να ξοδεύει φράγκο. Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του. Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια. Έτσι τα λαμόγια οι φίλοι σου και ίσως συνέταιροι σου στην μάσα, αφού έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος, περνώντας όλοι καλά ,και εσύ καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...