Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Ξέπλυναν τους προμηθευτές αθόρυβα


Νόμος – κολυμβήθρα του Σιλωάμ ακόμη και για μίζες από προμήθειες σε νοσοκομεία, μετά από απευθείας αναθέσεις, είναι ο νόμος 3867 3/8/2010.

Σύμφωνα με το άρθρο 27 του εν λόγω νόμου, δίνεται «άφεση αμαρτιών» σε όσους προμήθευσαν ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός, ενώ θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφλησή των προμηθευτών μέχρι και την κατάθεση του νόμου στη Βουλή, δηλαδή το 2010.

«Τα νοσοκομεία βρέθηκαν χωρίς γάζες και το υπουργείο Υγείας τότε προέβη σε ρύθμιση πιστοποιημένων χρεών προς τους προμηθευτές, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν νομοθέτησε για χρέη που αφορούσαν στη θητεία της και στο κράτος του ΠΑΣΟΚ. Νομοθέτησε για χρέη που απορρέουν από το κράτος της ΝΔ. Θα έκλειναν τα νοσοκομεία. Αυτός ο νόμος είναι ανάσα για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τότε, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και κρίθηκε πως ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε σ’ αυτή τη ρύθμιση», είναι η εξήγηση που δόθηκε.

Σύμφωνα, λοιπόν με το νόμο και όπως αναφέρεται στην παράγραφο 9, «για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων που απορρέουν από προμήθειες των νοσοκομείων, οι οποίες προμήθειες διενεργήθηκαν μέχρι την κατάθεση του νόμου στη Βουλή», ακόμη και αν αυτές οι προμήθειες έγιναν με απευθείας ανάθεση «λόγω επειγουσών αναγκών».

Το γεγονός όμως είναι ότι κατά τη σύνταξη του νόμου δεν έγινε καμία διευκρίνιση για τις περιπτώσεις που πράγματι αποτελούν «επείγουσα ανάγκη», αλλά γίνεται σαφής αναφορά στην γενική έννοια «προμήθειες», που περιλαμβάνει από γάζες μέχρι και αξονικούς τομογράφους της Siemens.

Για την ιστορία το νόμο «πλυντήριο» συνυπογράφουν οι: Γιώργος Παπακωνστανίνου ως υπουργός Οικονομικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός Εργασίας, Η Λούκα Κατσέλη ως υπουργός Οικονομίας, ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών και ο Χάρης Καστανίδης ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...