Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο …νέος υπουργός οικονομικών ?


Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τάσσεται υπέρ της ιδέας του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να μπορεί η Ελλάδα να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις, έτσι ώστε να σβήσει μεγάλο μέρος του Δημοσίου χρέους.
 Συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος υποστηρίζει ότι με αποκρατικοποιήσεις αξίας 20 δις ευρώ θα μπορούσαμε να μειώσουμε το χρέος κατά 175 δις ευρώ και παράλληλα να έχουμε άλλα οφέλη που θα μας οδηγήσουν ξανά στις αγορές σύντομα.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση η οποία μελετά την εφαρμογή αυτής της ιδέας υπό την επίβλεψη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Το κείμενο έχει ως εξής:
1.   Στα Μνημόνια ρητώς απαγορεύεται η επαναγορά κρατικού χρέους (ομολόγων) με χρήματα των πιστωτών μας (τα οποία πηγαίνουν για πληρωμή τοκοχρεολυσίων του Επίσημου Τομέα) και για τις γενικές ανάγκες του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, προμηθευτές, κτλ).
2.   Δεν ισχύει το ίδιο όμως για χρήματα που προέρχονται από πωλήσεις Δημόσιας Περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοραστεί (υποτιμημένο) Δημόσιο Χρέος στη Δευτερογενή Αγορά.
3.   Είναι αληθές ότι οι τιμές όλων των assets στην Ελλάδα είναι σοβαρά υποτιμημένες λόγω της κατάστασης. Είναι όμως επίσης αληθές, ότι και οι τιμές τον ομολόγων στη Δευτερογενή Αγορά είναι επίσης σφοδρά υποτιμημένες (15-20c το Ευρώ).
4.   Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έπειθαν τον Έλληνα πολίτη, ότι πουλώντας (σε σημερινές τιμές) €20δις Ελληνικών assets και μπορούσαμε με τον τρόπο αυτό να ακυρώσουμε Χρέος €100δις, η ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων θα είχε πολύ μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη. Βεβαίως το εγχείρημα αυτό θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο (εν όψει και της ακύρωσης των €106δις ιδιωτικού χρέους που έχει προηγηθεί από το PSI). Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά ο ΟΔΔΗΧ και με την υποστήριξη της κυβέρνησης να «βρει» και να ακυρώσει €100δις Ελληνικού Χρέους.
5.   Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι Ευρωπαίοι (όχι το IMF), υπό αυτές τις συνθήκες, θα αποδέχονταν οπωσδήποτε τα €50δις της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών να κατευθυνθούν κατ’ ευθείαν στο Τραπεζικό Σύστημα και όχι μέσω του Δημόσιου Χρέους.
Τέλος σε ένα τέτοιο περιβάλλον συνολικής Ελληνικής «τακτοποίησης», νομίζω και η ECB θα αποδεχόταν το «κούρεμα» και των δικών της Ομολόγων, nominal value €40-45δις συνολικά.
Εν κατακλείδι, θα  μπορούσε να ήταν δυνατόν, άμεσες ιδιωτικοποιήσεις €20δις να: 1) σβήσουν χρέος €100δις, 2) να «οδηγήσουν» τα €50δις του κόστους της Τραπεζικής Ανακεφαλαιοποίησης εκτός Δημοσίου Χρέους και 3) να αφαιρέσουν περίπου €25δις από το χρέος μέσω του κουρέματος (και) των Ομολόγων της ECB. Σύνολο μείωσης χρέους €175δις (με τίμημα πώληση κρατικής περιουσίας €20δις).
Εάν το καταφέρναμε αυτό, το Debt/GDP θα γινόταν από τα υγιέστερα στην Ευρώπη, θα βγαίναμε στις αγορές ήδη από το 2013 και με τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 θα μπαίναμε σχετικά σύντομα σε φάση ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας (το σημαντικότερο) και ισότιμης συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά πράγματα και όχι ως κράτος-παρίας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ξεχνά όμως ο Κύριος Μυτιληναίος ότι 1ον μόλις το πάρουν είδηση οι αγορές θα φτάσουν τα ομόλογα στο 100% της αξίας τους ,και δεύτερον δεν μας λέει σε ποια τιμή θα υπολογιστούν τα ομόλογα για την αγορά δημόσιας περιουσίας;  στην πραγματική η την εικονική του 100%.Εδω είναι και το ζητούμενο, διότι μπορεί να αγοράσουν οι κάτοχοι ομολόγων - σκουπιδιών τσάμπα εθνική περιουσία υπερπηδώντας το αντισυνταγματικό μνημόνιο με τις κατασχέσεις του, μετατρέποντας την κατάσχεση σε… αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...