Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Στην αγΕΛΛΑΔΑ όλα γίνονται .



Πώς μπορεί κάποιος, ο οποίος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, να εμβάζει στο εξωτερικό 52 εκατ. ευρώ; Τι επιπλέον μαύρα εισοδήματα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση ολόκληρο το 2010 κέρδισε 5.588 ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά έστειλε 19,8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό; Και πώς γίνεται ένας πολίτης να ασφαλίζει στο εξωτερικό 9,7 εκατ. ευρώ, παρόλο που δεν κερδίζει δήθεν ούτε ένα ευρώ; Αυτά είναι τα ερωτήματα, τα οποία θα έπρεπε να θέτουν οι φορολογικοί ελεγκτές σε εκείνους, για τους οποίους μέχρι τώρα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά τους, και όχι να κάνει Έφοδο η κυβέρνηση σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις όσων χρωστούν άνω των 300 ευρώ προσπαθώντας να καλύψει το έλλειμμα.

Μας πασάρουν ενα «Γ. Δ.», για παράδειγμα, που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τα 54.000 ονόματα ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από το 2009 μέχρι το 2011 έβγαλαν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό. Η λίστα προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τώρα βρίσκεται στο υπουργείο οικονομικών. Πρόκειται για τη μακροσκελέστερη από τις τέσσερις λίστες, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα και περιλαμβάνουν τα ονόματα ανθρώπων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία - καταθέσεις στην τράπεζα και ιδιόκτητα ακίνητα - δεν συμφωνούν καθόλου με εκείνα που δήλωσαν. Αλλά εναντίον τους δεν επιχειρείται σχεδόν τίποτα, η ελληνική πραγματικότητα είναι ορισμένες φορές παράδοξη: Οι κυβερνώντες στην Αθήνα ερίζουν με τους διεθνείς πιστωτές για το κατά πόσες εκατοντάδες ευρώ θα πρέπει να περικοπεί το εισόδημα των δασκάλων ή των νοσοκόμων. Και ενώ εξακολουθούν να μειώνουν σταθερά τις συντάξεις, οι καρχαρίες  τη βγάζουν ανεμπόδιστα δισεκατομμύρια στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική της εσκεμμένης χαλαρότητας στην αντιμετώπιση των φοροφυγάδων είναι η επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ. Για μήνες λογιζόταν εξαφανισμένη, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου επανεμφανίστηκε. Στο μεταξύ βρίσκεται στον οικονομικό εισαγγελέα. Η λίστα περιλαμβάνει 1991 έλληνες ιδιοκτήτες ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών. Πολλά γνωστά ονόματα της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού είναι ανάμεσά τους. Η ιστορία αυτής της λίστας δείχνει κυρίως την διαπλοκή των πολιτικών που δεν ιδρώνει το αυτί τους εάν Κάθε μέρα, 2.577 Έλληνες χάνουν τη δουλειά τους!

Για παραπληροφόρηση μάλιστα σήμερα  κυκλοφόρησε μια λίστα την οποία έχει το  bankingnews.gr όπως μπορείτε να δείτε, και  την οποία όπως λένε έσπευσε να Διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος  περί ύπαρξης της  με ονόματα πολιτικών προσώπων που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, και έκανε καλά, αφού πρόκειται περί ποσών που έχουν δηλώσει στο πόθεν εσχες τους.

Το φθινόπωρο του 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ακόμη υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, έδωσε στον έλληνα ομόλογό της εντεταλμένο του Δ.Ν.Τ Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ψηφιοποιημένη λίστα τραπεζικών λογαριασμών με στοιχεία ελλήνων πελατών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, όπου είχε κατατεθεί συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το γαλλικό κράτος με τη βοήθεια της λίστας εισέπραξε από τους φοροφυγάδες του μισό δισ. ευρώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων να επιχειρήσουν το ίδιο παρέμεινε εσκεμμένα περιορισμένο.
Μετά από πολλούς μήνες ο Παπακωνσταντίνου έδωσε τελικά μόνο δέκα ονόματα από τη λίστα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τότε δεν διαβίβασε όλα τα στοιχεία, επειδή όπως  δήλωσε δεν «εμπιστευόταν την Αρχή»,
Ο διάδοχός του ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτός αυτού μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Επί εννέα μήνες ο Βενιζέλος ήταν υπουργός οικονομικών, διαπραγματεύτηκε την απομείωση του χρέους και το δεύτερο πακέτο διάσωσης και επανειλημμένα διαμαρτυρόταν για το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Στο συρτάρι της γραμματέως του υπήρχε όλο αυτό τον καιρό ένα στικ USB με τα ήδη συγκεντρωθέντα στοιχεία ελλήνων φοροφυγάδων: η λίστα Λαγκάρντ. Απλώς έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος τις έρευνες. Αλλά ο Βενιζέλος δεν ανέθεσε στο ΣΔΟΕ έρευνες ούτε ενημέρωσε κανέναν για τα διαθέσιμα στοιχεία διότι στην λίστα υπήρχαν πολιτικοί φίλοι του. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι η λίστα είχε χαθεί. Μόλις ο νυν υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έμαθε για τα χαμένα στοιχεία και θέλησε να ζητήσει ένα αντίγραφο από το Παρίσι, ο Βενιζέλος θυμήθηκε το στικ στο συρτάρι και το έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με ταχυμεταφορά. Όπως είπε, δεν γνώριζε «ότι κανείς εκτός από μένα δεν έχει αντίγραφο».
Εν τω μεταξύ, τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκαν να δικαιολογηθούν ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Και οι δύο προσπάθησαν να μεταθέσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.
Μια άλλη λίστα είναι μικρότερη, αλλά για τους πολιτικούς ακόμα πιο «καυτή»: Αυτή τη στιγμή οι οικονομικές υπηρεσίες ερευνούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα περιουσιακά στοιχεία περίπου 60 πολιτικών, όχι όμως μόνο για φοροδιαφυγή. Ο πρόεδρος της Βουλής, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, απείχε πριν από λίγο καιρό προσωρινά από τα καθήκοντά του λόγω κατηγοριών για διαφθορά. Αρκετοί υψηλόβαθμοι πρώην υπουργοί είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε εικονικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος.
Το ότι η κατηγορία για δωροδοκία όμως συνεχίζει να μην εμποδίζει την πολιτική καριέρα στην Ελλάδα το αποδεικνύει η περίπτωση του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει ο ίδιος ένα εκατομμύριο ευρώ για δημόσια οικοδομικά μέτρα, τα οποία δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Συνδέεται επίσης με ένα μαφιόζικο κύκλωμα τοκογλύφων. Όλα αυτά δεν τον έβλαψαν: Το Μάιο ο Σαμαράς που σημειωτέον έχει και αυτός καταθέσεις στο εξωτερικό τον τοποθέτησε επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας στη βόρειο Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλες αυτές τις λίστες δεν μας είπες ποιος θα τις ελέγξει.
Ο φορολογικός μηχανισμός, του οποίου τα εμπειρότερα στελέχη βγήκαν πέρσι σε εφεδρεία;
Λίστα Λάγκαρτ υποθέσεις 2.000
Λίστα εμβασμ. στο εξωτερικό 54.000
Λίστα αγορών σε Λονδίνο κλπ 400
Λοιπές λίστες 3.600
Σύνολο 60.000

Σύνολο ελεγκτών ΣΔΟΕ 900

Άρα 67 υποθέσεις έκαστος!!!!

Μήπως πρέπει να αυξηθούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...