Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ένα ακόμη αισχρό εξώφυλλο.



«Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου του Economist, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο. Στο εξώφυλλο, το νησί βυθίζεται στη θάλασσα, ενώ οι καρχαρίες παραμονεύουν.

Ο Economist δεν χαρίζεται βεβαίως στην κυπριακή πολιτική ηγεσία και τις σχέσεις που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια με τη Ρωσία. Ωστόσο, σπεύδει να υπογραμμίσει:

«Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να γλιστρήσει προς την έξοδο του ευρώ. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Αλλά για την Ευρωζώνη, αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο.»Η διάσωση της Κύπρου καθυστερεί από τους «Ρώσους εγκληματίες», υποστηρίζει  ο Αμερικανός αναλυτής Μπιλ Μπράουντερ, επικεφαλής του Hermitage Capital Management. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, δήλωσε πως η δυσκολία στη διάσωση της Κύπρου, έχει γιγαντωθεί καθώς κανείς δε θέλει να εγγυηθεί για ένα σωρό Ρώσων εγκληματιών.

«Πριν δέκα χρόνια, η Ρωσία ανέλαβε το κυπριακό τραπεζικό  σύστημα. Υπάρχει μια φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες  και σαν αποτέλεσμα οι ρωσικές  εταιρίες, η Ρώσοι ολιγάρχες κρατούν  τα χρήματά τους στην Κύπρο και χρησιμοποιούν τις κυπριακές τράπεζες», δήλωσε ο Μπράουντερ.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι με το ξέπλυμα χρήματος που  πραγματοποιείται, η Κύπρος έχει γίνει  η ιδανική χώρα για Ρώσους εγκληματίες.

«Η Κύπρος, ουσιαστικά, είναι μέρος της Ρωσίας κι όχι της Ευρώπης. Για αυτό υπάρχει αυτή η αποστροφή για ένα σωστό σχέδιο διάσωσης του νησιού, η οποία δεν υπήρχε για άλλες χώρες», τόνισε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως δεν προβλέπει η Ρωσία να βοηθήσει την Κύπρο. Αντιθέτως, είναι πεπεισμένος ότι η Κύπρος τελικά θα ακολουθήσει το αρχικό σχέδιο που της προτάθηκε από την Ευρώπη, έστω και αν με κάποιες τροποποιήσεις.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για «πανικό» ο οποίος έχει αντικαταστήσει την οργή των Κυπρίων, την ώρα που η χρεοκοπία καραδοκεί. Η δημοσιογράφος Ελένα Σμιθ, περιγράφει την κατάσταση στην Κύπρο, «πολεμική», καθώς πρόκειται για «οικονομική πανωλεθρία που δεν είχε ζήσει για δεκαετίες το νησί». Το δημοσίευμα, κάνει λόγο και για αποθέματα τροφίμων, τα οποία μπορεί να σημειώσουν έλλειψη, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τους προμηθευτές, οι οποίοι ίσως αρνηθούν να παραδώσουν τις παραγγελίες αν δεν πληρωθούν σε μετρητά.

Η Σμιθ, ήρθε σε επαφή με ντόπιους επιχειρηματίες, οι οποίοι της επιβεβαίωσαν πως οι προμηθευτές επιμένουν να πληρωθούν  με μετρητά, ενώ αναφέρει πως επικρατεί  πανικός ανάμεσα στους Κυπρίους.

Σε δημοσίευμά του το BBC αναφέρει πως «η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», ενώ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, Μαρκ Λόουεν, «ο φόβος υπερισχύει». Περιγράφει, μάλιστα, τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, οι οποίες μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα, με τους καταθέτες να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. «Οι επιχειρηματίες απαιτούν πληρωμές σε μετρητά και αρνούνται πιστωτικές κάρτες από φόβο ότι δε θα πάρουν τα χρήματά τους. Όλο αυτό οδηγεί σε πτώση της εμπορικής κίνησης, ενώ οι πελάτες μένουν μακριά από τα καταστήματα», αναφέρει ο Λόουεν.

«Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για να σωθεί  η προβληματική χώρα και να ησυχάσει η αγχωμένη ευρωζώνη», καταλήγει  ο ανταποκριτής.

Το CNN από την άλλη, εξετάζει ένα άλλο ζήτημα, αυτό του φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η Κύπρος κάθεται πάνω σε χρυσορυχείο φυσικού αερίου», ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο το φυσικό αέριο μπορεί να σώσει το νησί. «Είναι πολύ δύσκολο να ειπωθεί. Μέρος του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τοπική κατανάλωση. Η Κύπρος χρησιμοποιεί πετρέλαιο, η οποία αποτελεί δαπανηρή πρόταση. Το υπόλοιπο αέριο θα μπορούσε να υγροποιηθεί, να φορτωθεί σε τάνκερ και να σταλεί στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και της Ασίας. Ωστόσο, αυτή είναι εξίσου δαπανηρή πρόταση», γράφει το κείμενο. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε, ο Λάζλο Βάρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας «μέχρι το 2020, κάτω από τις πιο αισιόδοξες συνθήκες, το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορούσε να κάνει τονωτική ένεση στην οικονομία, ύψους 3 δις. δολαρίων ετησίως». «Θα είναι τεράστια βοήθεια», τόνισε ο Βάρο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα χρηματα των Γερμανων ,εβραιων τοκογλυφων,ιταλων,αμερικανων προερχονται απο αγαθοεργιες .Βρε δε μπηδιεστε ολοι οι δυτικοι χωρις σαλιο
κοπροσκυλα του χειριστου ειδους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...