Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Bild : "Στοίχημα, κ. Σόιμπλε, μετά τις εκλογές έρχεται κούρεμα",



Υπάρχει κρυφή συμφωνία Σαμαρά- Μερκελ για κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές;

Μετά τις προεκλογικού τύπου δήθεν κατηγορηματικές αρνήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του άμεσου συνεργάτη τους Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα Bild αντεπιτίθεται και με έναν σαρκασμό χωρίς προηγούμενο εγκαλεί την Άνγκελα Μέρκελ και ξεκαθαρίζει πώς το ελληνικό χρέος θα «κουρευτεί» μετά τις γερμανικές εκλογές.

Δεν πρόκειται για μία κόντρα μεταξύ οικονομικών αναλυτών ή για διαφορετικές εκτιμήσεις οικονομικών μεγεθών. Πρόκειται για μια συνειδητή τακτική εκφοβισμού του μέσου Γερμανού πολίτη με βασικό φόβητρο την αναγκαστική νέα δανειοδότηση της Ελλάδας μέσω ενός νέου κουρέματος του χρέους από τον επίσημο πλέον φορέα και όχι πια από τους ιδιώτες. Στόχος της καμπάνιας, να εθιστεί ο Γερμανός ψηφοφόρος στην προοπτική η Γερμανία να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού νότου με δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αφαιρεθούν από τον δικό του κρατικό κορβανά. Με λίγα λόγια επιχειρείται ο «απευρωπαϊσμός». Αυτή είναι η πολιτική επιλογή των κύκλων που βρίσκονται πίσω από τα δημοσιεύματα της Bild ή του Focus ή και των άλλων συντηρητικών -ως επί το πλείστον- γερμανικών φυλλάδων και ΜΜΕ.

Τι λέει συγκεκριμένα η Bild

Με λόγο «άκρως λαϊκό» η εφημερίδα ρωτάει... «Πάτε στοίχημα, κ. Σόιμπλε πως μετά τις εκλογές έρχεται κούρεμα;»

Και επικαλούμενη πηγές -τις οποίες ωστόσο «αποφεύγει» να κατονομάσει- ισχυρίζεται πως «ήδη η γερμανική Βουλή έχει δώσει σήμα στην Αθήνα για νέα βοήθεια, ωστόσο η ίδια δεν θα πρέπει να πει κουβέντα για το επικείμενο κούρεμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου», θεωρώντας σίγουρη την ύπαρξη μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ Βερολίνου και Αθηνών.

«Η Bild είναι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, μη αφήνοντας κάποιο περιθώριο αμφιβολίας για το δεν εκφράζει απλώς κάποια προσωπική του γνώμη αλλά εκείνη του εντύπου για το οποίο αρθρογραφεί.

«Μετά (ενν. τις γερμανικές εκλογές), θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κούρεμα χρέους αλλά μέχρι τότε στο Βερολίνο αυτή η φράση είναι απαγορευμένη» συνεχίζει, δίνοντας μάλιστα και περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποια ακόμη -πέραν του «κουρέματος»- διευκολυντικά μέτρα θα παρασχεθούν στην Ελλάδα, αναφέροντας διευθετήσεις τόσο στο ύψος των τόκων όσο και στην επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων.

Προσπαθώντας η Bild να δώσει στις εκτιμήσεις της χροιά ειδήσεων, επικαλείται αντίστοιχες εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων (Bundensbank και Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών), οι οποίοι και αυτοί, πάντα κατά τον αρθρογράφο, θεωρούν κάτι παραπάνω από «σίγουρη την παροχή νέας βοήθειας», προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα «κάθε διαβεβαίωση περί του αντιθέτου δια στόματος Μέρκελ και Σόιμπλε, δεν πείθει κανένα Γερμανό ψηφοφόρο».

Και με ένα λεκτικό ύφος το οποίο κινείται μεταξύ σκωπτικότητας και... αμφισβητήσιμης αίσθησης χιούμορ, η Bild συνεχίζει, με την πλήρη απουσία οποιασδήποτε τεκμηρίωσης να είναι πάντα... «εκεί»:

«Δεν βλέπετε κυρία Μέρκελ νέο κούρεμα έ; Όχι; Δεν το βλέπετε; E φαίνεται θα κρύφτηκε πίσω από την Ακρόπολη ή μήπως να φοράει κάποιο καπέλο παραλλαγής; ...πάντως οι ειδικοί βλέπουν αναπόφευκτο ένα χάρισμα χρέους που θα κοστίσει στον Γερμανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια. Σε άλλη περίπτωση η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει υπό το βάρος οφειλομένων κεφαλαίων και τοκοχρεωλυσίων».

Φυσικά, μετά απ' όλο αυτόν τον χείμαρρο «βεβαιοτήτων», καθώς γνωρίζει και η ίδια η Bild πως όλα αυτά -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και με τα πραγματικά αντικειμενικά δεδομένα-, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεπεράσουν το επίπεδο των «δημοσιογραφικών εκτιμήσεων», ξαφνικά «χαλαρώνει» τις λέξεις της, λέγοντας πως «ακόμη και όταν αυτά συμβούν, κανείς δεν θα μπορέσει να αποδείξει πως όντως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε γνώριζαν», στην ουσία ακυρώνοντας πλήρως κάθε προηγούμενή τους λέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...