Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Σιγά-σιγά …περίμενε πρώτα να σβήσουν τα..κόκκινα φανάρια



Αντιμέτωποι με την αυτόφωρη διαδικασία θα έρχονται πλέον οι εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό, καθώς το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να νομοθετήσει υπέρ ενός αυστηρότατου πλαισίου προκειμένου να ανακόψει τη μαύρη εργασία, η οποία τείνει να γίνει πλέον κανόνας στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο prismanews.gr, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, από το Ηράκλειο όπου βρίσκεται, παρουσίασε για πρώτη φορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα.
H κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την ώρα που βιώνουμε τα πλέον υψηλά ποσοστά ανεργίας των τελευταίων ετών, έχουμε υψηλά ποσοστά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Το 40% των ελεγχόμενων επιχειρήσεων απασχολούν αδήλωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και σημείωσε: Με τη στόχευση, τους συντονισμένους ελέγχους και τον προγραμματισμό του τελευταίου διαστήματος, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Από τη Δευτέρα ανακοινώνονται νέα μέτρα αυτόφωρης διαδικασίας, που αφορούν όσους εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους χωρίς ασφάλιση.
Πρόκειται για ανασφάλιστους εργαζομένους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, μέσω εικονικών εταιρειών, προωθούνταν για «μαύρη εργασία» κατά κύριο λόγο σε ξενοδοχεία της Κρήτης αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.

Δεν μας λες ρε Γκεγκερ..ογλου, θα στείλεις στο αυτόφωρο και τα φιλαράκια σου τους μεγαλοξενοδοχους στην Κρήτη που έχουν κάνει καθεστώς την μη ασφάλιση των εργαζομένων; Kαι μιλάμε για χιλιάδες σκλάβους.

Προχθές ψιλο έσκασε μια βομβίτσα που πάει για απενεργοποίηση για «εταιρείες» που εμφανίζονται να έχουν έδρα στο Βέλγιο και στην Κύπρο, φέρονται να εκμεταλλεύονταν τις διακρατικές συμβάσεις βάσει των οποίων ένας εργαζόμενος από χώρα της ΕΕ μπορεί να δουλέψει σε άλλο κράτος-μέλος με τον εργοδότη να μην υποχρεούται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές καθώς ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος στην πατρίδα του.
Από την έρευνα που ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον σε 60 περιπτώσεις εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης , οι αλλοδαποί ήταν ανασφάλιστοι και στην Ελλάδα και στη χώρα τους.
Μιλάμε για «καραμπινάτη» υπόθεση εισφοροδιαφυγής με σοβαρές προεκτάσεις, επισημαίνοντας την εκτίναξη στα ύψη της «μαύρης εργασίας» και τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον διερωτήθηκε: «Ποιοι θα κληθούν τώρα να ασφαλίσουν αυτούς τους εργαζομένους;». Εκτός από τις συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστοι, δεν γνωρίζει κανείς το ύψος του μεροκάματου που έπαιρναν και τις ώρες εργασίας.
 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος έχει σαφή εικόνα της υπόθεσης, γι' αυτές τις 60 περιπτώσεις (από Ολλανδία, Βουλγαρία και άλλες χώρες) έγινε διασταύρωση των στοιχείων στα κράτη τους και διαπιστώθηκε ότι είναι ανασφάλιστοι. Δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά. Υπάρχουν και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί, οι οποίοι τελούν υπό το ίδιο «καθεστώς σύγχρονης δουλείας».

Εάν το κάνεις με τι μούτρα θα στέλνετε μετά τις πολιτικές πουτανίτσες σας για να φιλοξενούνται δωρεάν στα ξενο..δοχεία τους. Γιατί μην μας πεις πως ούτε αυτό το ξέρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...