Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Έφυγε ο Νέλσον Μαντέλα



Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, μετά από νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Πρετόρια. Τον τελευταίο μήνα, η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη, καθώς είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού.
Η σοβαρότητα της κατάστασής του ήταν μάλιστα τέτοια, που τα μέσα ενημέρωσης της χώρας φιλοξένησαν από την πρώτη στιγμή στα πρωτοσέλιδά τους τίτλους, όπως "Είναι πλέον καιρός να τον αφήσουν να φύγει" (Sunday Times).
Ο Νέλσον Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών.
Αν και είχε αναπτύξει πολιτική δράση από το 1942, το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (African National Congress - ANC), όπου συνέδραμε στη δημιουργία του Συνασπισμού Νεολαίας.
Σιγά σιγά αναρριχήθηκε στις τάξεις του ANC, υιοθετώντας μία πιο "επιθετική" πολιτική γραμμή, το "Πρόγραμμα Δράσης".
Το 1952 τέθηκε επικεφαλής της κίνησης πολιτικής ανυπακοής, ενάντια σε 6 άδικους νόμους της κυβέρνησης. Επρόκειτο για καμπάνια του ANC και του Ινδικού Κογκρέσου Νοτίου Αφρικής (South African Indian Congress).
Ακολούθησε η σύλληψη του Μαντέλα και 19 ακόμη για τη συμμετοχή τους στην καμπάνια και η καταδίκη τους σε 9 μήνες καταναγκαστικών έργων, με 2ετή αναστολή.
Στις 12 Ιουνίου του 1964, οχτώ από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
Ένας εξ αυτών οδηγήθηκε στη φυλακή της Πρετόρια, επειδή ήταν λευκός, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στη φυλακή Robben Island.
Τον Μάρτιο του 1982, ο Μαντέλα μεταφέρθηκε στη φυλακή Pollsmoor στο Κέιπ Τάουν. Βγήκε για λίγο από τη φυλακή, καθώς χρειάστηκε να εγχειριστεί για προστάτη και επέστρεψε τον Νοέμβριο του 1958.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε στα ύψη. Θεωρήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως ο πιο αξιόλογος μαύρος ηγέτης στη Νότιο Αφρική και έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά του Απαρτχάιντ, θέτοντας τους θεμέλιους λίθους για την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος.
Το 1988 χρειάστηκε θεραπεία για φυματίωση και στις 7 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στη φυλακή Victor Verster.
Οι πύλες της φυλακής άνοιξαν για την αποφυλάκισή του, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου του 1990, 9 μόλις ημέρες μετά την άρση αποκλεισμού του από το ANC κι όταν ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ, αναγνώρισε το ANC και ανέστειλε τις εκτελέσεις.
Με επιμονή και υπομονή, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή, ποτέ δεν συμβιβάστηκε και δεν έκανε "εκπτώσεις" στις πολιτικές του πεποιθήσεις, για να αποφυλακιστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...