Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αποκάλυψη: βρεθήκαν τα αρχίδια του ..Καράμπελα στην Αμφίπολη.



Μπροστά στη μεγάλη ανακάλυψη βρίσκονται πλέον οι ανασκαφείς του τάφου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς χθες μπήκαν στον τρίτο κατά σειρά θάλαμο, που ίσως είναι ο ταφικός και είδαν τον τέταρτο τοίχο, σε απόσταση περίπου 4,5μ από τον τρίτο.
Οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στον θάλαμο και αποχωματώσεις ξεκίνησαν χθες, αφού προηγήθηκε μια μακρά σύσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας, ενώ εκτιμάται ότι οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν μερικές μέρες
Στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου και έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος Οταν καταφέρουν να αδειάσουν τις επόμενες μέρες ένα μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο -η ανασκαφική ομάδα θα εργαστεί και σήμερα- θα υπάρξουν ίσως τα πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εδώ ο νεκρός.
Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα, θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες. Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυραία ανοίγματα, ένα σε κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες.

Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους. Η ύπαρξη περιθυρώματος (κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές «κάσες» στις πόρτες) υποδηλώνει, πιθανότατα, θύρα. Η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε εναποτεθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.
Οι ειδικοί επιστήμονες μπήκαν χθες στον τρίτο θάλαμο από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό τοίχο. Οπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι κι αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο – ό,τι ισχύει και για τους προηγούμενους θαλάμους.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται κι αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι κατά την αποχωμάτωση. Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών αερισμού (που δεν υπάρχει) είπαν πως δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.
Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, «ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο». Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την Αννα Παναγιωταρέα στη συζήτησή της με τους δημοσιογράφους, αποκαλύφθηκε ακόμα ένα τμήμα του χιτώνα.

«Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου. «Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας, θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Ετσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για τη σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου».
«Η αρχαιολογία μάς εκπλήσσει»
«Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε». Αυτή είναι η εκτίμηση της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. «Η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει», είπε η κ. Μενδώνη.

Διευκρίνισε ότι η ανασκαφή είναι αυτή «που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος ή όχι». Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξή του.
Με επιστολή της προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη επισημαίνει: «Έπειτα από την από 10-09-2014 ανακοίνωσή σας σχετικά με την ανασκαφή στον λόφο Καστά Αμφίπολης θα σας παρακαλούσα ως συνάδελφος αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας, πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε τη σωστή εικόνα της ανασκαφής.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανασκαφή μου διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας όπως είναι φυσικό και την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας».
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ
Τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τα χώματα
Γεμάτος χώματα βρέθηκε και ο τρίτος θάλαμος του τάφου από τους επιστήμονες που διενεργούν την ανασκαφή. Θα είναι και γεμάτος ευρήματα; Αυτό αναμένουν, καθώς, αν δεν υπάρχει άλλος χώρος, εκεί θα πρέπει να είχε εναποτεθεί το σώμα του νεκρού κατά την αρχαιότητα.
Ο τέταρτος τοίχος, που εντοπίστηκε με την είσοδο στον θάλαμο, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος με χώμα. Οσο προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα που πιθανώς οδηγεί σε επόμενο χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 (οι υπολογισμοί για το μήκος είναι πρόχειροι, αφού οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να μετρήσουν, λόγω συνθηκών).



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τάφος ανήκει στον γκόμενο του Αλέξανδρου τον Ηφαιστίωνα ,τελεία και καύλα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ταφοs ανηκει στον γκομενο του αδελφο σου τελεια και καυλα.και η αδερφη σου κανει τσιμπ....ουκια στον φρουρο!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε Καράμπελα λέγανε τη Δώρα, πού ήταν δημοσιογράφος στον Καρατζαφέρη και την άφησε και αυτή απλήρωτη

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ. ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΟΥΤΕ ΦΟΡΗΤΗ ΣΤΑΜΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΛΛΗΜΕΝΗ; ΑΝ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ 50 Π.Χ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΘΕ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ, ΘΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΙ, ΕΠΟΙΚΙΣΤΕΣ, ΡΩΜΑΙΟΙ, ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ, ΝΑΖΙΣΤΕΣ, ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ. ΕΜΕΝΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τοσο καιρό σκάβουν,
και δε ρωτουν τους κατοικους των γύρω χωριών;
Ολο και καποιος θα μπήκε στον τάφο,
πριν τους αρχαιολόγους!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...