Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Γιατί Μπαμπά θέλουν σώνει και καλά, να μας… σώσουν;



Πανικό  προκάλεσε το πρώτο θέμα της νέας εφημερίδας του Ν. Χατζηνικολάου «Αγορά» που αποκαλύπτει την απαίτηση των δανειστών προς την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η τρόικα έστειλε email-«φωτιά» στο υπουργείο Οικονομικών, αξιώνοντας να ανακληθεί η διάταξη που ψηφίσθηκε μόλις πριν από δυο εβδομάδες για τη ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το Υπουργείο Οικονομικών  με ανακοίνωση του λέει .. «Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail, απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της».
«Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
«Η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Αγορά» αποδεικνύει τον απόλυτο ευτελισμό της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, να ανακοινώνει 100 δόσεις στους οφειλέτες του δημοσίου και να διατάζει η τρόικα με ένα e-mail να πάρουν πίσω τη διάταξη» σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωση της κάλεσε την κυβέρνηση «να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».
«ο νέος γύρος απαιτήσεων της τρόικας αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το «τέλος του μνημονίου». Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί».
Η τρόικα ουσιαστικά ζητά απόσυρση του νόμου που προβλέπει ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα "κόκκινα" δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.  Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη, καθώς εκτιμούν ότι εκτροχιάζει τα δημοσιονομικά της χώρας. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή οι τροϊκανοί απέστειλαν γραπτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, όπου τονίζουν ότι το δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή της ρύθμισης, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο, σύμφωνα πάντα με τους επικεφαλής της τρόικας να καλυφθεί με νέα μέτρα.  Η τρόικα ουσιαστικά ζητά απόσυρση του νόμου που προβλέπει ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα "κόκκινα" δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...