Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Επιτέλους. Βρέθηκαν τα σπίτια για να στεγάσουν, όλους τους Λαθρομετανάστες, ανώδυνα.



Κίνημα... «Δεν κληρονομώ» φαίνεται πως διαμορφώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, καθώς τα μεγάλα βάρη που έχουν οι περισσότερες κληρονομιές, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση στα ακίνητα, οδηγούν πολύ κόσμο σε αποποίηση κληρονομιών.
Είναι αυτό που ήθελαν να καταφέρουν οι προδότες, για να στεγάσουν τσάμπα τους Λάθρο. Στην Γερμανία ήδη υπάρχει το εξής ερώτημα προς τους Γερμανούς συνταξιούχους .Θέλεις εφάπαξ, η σπίτι στην Ελλάδα. Κάτι ξέρουν καλύτερα.
Σε τυχαίες επισκέψεις που πραγματοποίησε το «Έθνος» στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, διαπιστώθηκε ότι κάθε ώρα οι αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονομιάς κυμαίνονταν σε διψήφια νούμερα, πάνω από τις δέκα. Αυτό σε επίπεδο εβδομάδας μεταφράζεται σε περισσότερες από 250 αιτήσεις, με τη φετινή χρονιά να αναμένεται να κλείσει πολύ πάνω από τις 10.000 αιτήσεις (μέχρι και τις 12.000 αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί), όταν πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000.
Στους διαδρόμους, έξω από το αρμόδιο γραφείο του Ειρηνοδικείου Αθηνών συναντήσαμε τον Κώστα με τη γιαγιά του. Όταν τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή μας δήλωσε: «Ήρθαμε να κάνουμε αποποίηση της κληρονομιάς, καθώς πλέον τα ακίνητα, με τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους που έχουν επιβληθεί, έχουν υψηλό κόστος και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα. Ειδικότερα από τη στιγμή που δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε κιόλας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι δηλώσεις του κύριου Γιώργου -ήρθε στο Ειρηνοδικείο με τον γιο του- ο οποίος υπογράμμισε ότι «αν στα χρόνια τα δικά μας, τα ακίνητα ήταν το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο που κληροδοτούσαμε στα παιδιά μας, η κρίση των τελευταίων ετών και η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που έφεραν τα συνεχόμενα μνημόνια, έχουν καταστήσει το ακίνητο... κατάρα».
Μία άλλη ηλικιωμένη κυρία, η κυρία Αντωνία, ανέφερε ότι θα έκανε αποποίηση ενός μικρού ισογείου διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας που της άφησε η μητέρα της, καθώς η κληρονομιά είχε και άλλα βάρη, ενώ και το ίδιο το ακίνητο δεν είχε καμία ιδιαίτερη αξία που να αξίζει να προχωρήσει σε αποδοχή. «Ας το πάρει το κράτος» τόνισε απογοητευμένη.
«Ασύμφορο»
Ο Ανδρέας ήρθε για δεύτερη φορά από τη Γερμανία για να αποποιηθεί ακίνητο συγγενικού του προσώπου, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά «είχε πολλά βάρη, δεν με συνέφερε να κάνω αποδοχή, αφού έπρεπε να πληρώσω περισσότερα χρήματα από την αξία του ακινήτου».

Την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς ακολούθησε και ο κ. Παντελής και πιο συγκεκριμένα του αδερφού του, καθώς τα χρέη που είχε ο θανών, ως επιχειρηματίας, ήταν δυσβάσταχτα και δεν θα μπορούσε να τα αναλάβει, από τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα.
«Η συντριπτική πλειονότητα των κληρονομιών», μας λέει η Ειρήνη, δικηγόρος η οποία είχε αναλάβει ως πληρεξούσιος να εκτελέσει μία εντολή αποποίησης, «είναι με παθητικό, οπότε κανείς κληρονόμος δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει να πληρώσει από την τσέπη του, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί».
«Δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με... παθητικό» αποκάλυψε και ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, μέλος (και πρώην πρόεδρος) του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου, «γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο σε αποποίηση κληρονομιάς». Ωστόσο ο κ. Βλαχάκης επισημαίνει ότι υπάρχει η λύση της αποδοχής της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής. 
Σύμφωνα με αυτή, ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα εντός τεσσάρων μηνών από τότε που έλαβε γνώση ότι κατέστη κληρονόμος και την αιτία της κληρονομιάς, να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής, περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομίας.
Εκτός Αθήνας
Αντίστοιχη με αυτήν της Αθήνας είναι η εικόνα και σε άλλα ειρηνοδικεία της Αττικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν προ κρίσης το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.

Στην Πάτρα, στο ξεκίνημα της κρίσης, δηλαδή το 2000, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφταναν τις 500-600 τον χρόνο, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο ακόμη και για τριπλασιασμό, καθώς αναμένεται να πλησιάσουν τις 1.600.
Στον Νομό Λάρισας οι αιτήσεις εκτιμάται ότι φέτος μπορεί να «σπάσουν» το... φράγμα των 1.000 αιτήσεων, όταν στα χρόνια, πριν εισέλθει η οικονομία σε ύφεση, ανέρχονταν περίπου στις μισές. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας, καθώς από 131 αιτήσεις που ήταν καταγεγραμμένες το 2011, πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 356 αιτήσεις, ενώ και φέτος αναμένεται αύξηση. Τέλος, στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγιναν πέρυσι πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς, όταν το 2013 είχαν καταγραφεί 357 δηλώσεις.

«Απαλλοτρίωση περιουσιών στην περιφέρεια»
Οι συμβολαιογράφοι κάνουν λόγο για τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση που περάσει διάταξη που επεκτείνει τη βεβαίωση μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς, καθώς θα οδηγήσει σε μαζικές αποποιήσεις και περαιτέρω εγκατάλειψη και «ρήμαγμα» των ακινήτων, ειδικότερα στην επαρχία.
Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας έκανε λόγο για μέτρο καθαρά εισπρακτικό και νομικά λανθασμένο, γιατί ο συντάκτης του σχεδίου νόμου αγνοεί ότι η κληρονομιά δεν αποτελεί συναλλακτική επιλογή αλλά αναγκαστική διαδοχή, στηριζόμενη στο αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου του κληρονομουμένου. Ο δε κληρονόμος αποκτά την κληρονομιά αμέσως με τον θάνατο του κληρονομουμένου και όχι από την ημέρα σύνταξης του συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς. Για τον λόγο αυτό γίνεται παγίως δεκτό ότι τα ακίνητα κληρονομούνται ως έχουν την ημέρα θανάτου, συνεπώς και τα τυχόν αυθαίρετα οικοδομήματα.
Μικρής αξίας
Υπογραμμίζει ακόμη ότι κυρίως στην περιφέρεια θα επιβαρύνει τις χαμηλού κόστους αποδοχές κληρονομιάς με επιβαρύνσεις οικονομικές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε απαλλοτρίωση περιουσιών, δεδομένου ότι οι κληρονομιές στην περιφέρεια περιλαμβάνουν πολλά ακίνητα ιδιαίτερα μικρής αξίας, για τα οποία αν απαιτηθεί η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος και βεβαίωσης μηχανικού θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση μεγαλύτερη από την αξία των ακινήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτου Παραδιά, ο οποίος εκτιμά ότι «αν περάσουν οι διατάξεις που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο... νεκροταφείο ακινήτων».
Το πιστοποιητικό
Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με διάταξη, που αφορά την κληρονομιά ακίνητης περιουσίας, για να αποδεχθεί κάποιος μια κληρονομιά θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού που να βεβαιώνει ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια. Στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρωθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και η αμοιβή του μηχανικού που θα υπογράψει τη σχετική δήλωση. Η διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στη σιωπηρή αποδοχή των ακινήτων που κληρονομούν μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς, χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που, όπως επισημαίνεται, θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών».

Καταλήγει δε ότι «στη χειρότερη περίπτωση, αυτή της αποποίησης της κληρονομιάς, θα έχουμε μια χώρα με δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμη πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μία ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από τον φόρο κληρονομιάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...