Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Προσπαθούμε να πουλήσουμε …παγάκια στους... Εσκιμώους.



Η Αθήνα πρότεινε στην Μόσχα να επενδύσουν από κοινού 800 εκατομμύρια ευρώ μέσω του κρατικού ενεργειακού γίγαντα της Gazprom για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη στην Βέβη κοντά στην Φλώρινα. Δηλαδή θέλουμε να πουλήσουμε-σπρώξουμε  βρωμολιγνίτη σε μια χώρα που μπορεί να μας πλημυρίσει με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μωρέ αισιοδοξία ?

Μαζί με το κοίτασμα η Αθήνα προσφέρει και τον, 330 μεγαβάτ, λειτουργίας με λιγνίτη, ηλεκτροπαραγωγικό σταθμού της Φλώρινας, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή κοντά στην πόλη της Βέβης στην περιοχή της Φλώρινας (στα σύνορα με την πΓΔΜ). Οι πρόσθετες ποσότητες λιγνίτη που θα εξορυχτούν θα διοχετευθούν στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «Φλώρινα».
Τα αποθέματα της περιοχής εκτιμούνται περίπου σε 140 εκατομμύρια τόνους άνθρακα.
Το σχέδιο προτάθηκε από την ελληνική πλευρά για να λυθεί μια διαμάχη που έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1987 όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και την πρώτη συμφωνία φυσικού αερίου με την τότε «κόκκινη» υπερδύναμη.
Μετά την αποτυχία της χώρας να κατασκευάσει υποδομές φυσικού αερίου μέχρι το 1992 όπως αναφέρονταν ρητώς στην συμφωνία τότε Αθήνα και Μόσχα συμφώνησαν ότι ρωσικές εταιρείες θα κατασκεύαζαν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε ως καύσιμο τον λιγνίτη αντί για την αρχική σκέψη να λειτουργούσε με φυσικό αέριο όπως επίσης και δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Η κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών μπλοκαρίστηκε λόγω νομικών κωλυμάτων που προέκυψαν για περιβαλλοντολογικούς λόγους.
Έτσι λοιπόν η ρωσική Gazprom δικαιούνταν αποζημίωση ύψους $250 εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Arkady Dvorkovich, και ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Alexander Novak κατά την διάρκεια της επισκέψεώς τους δήλωσαν ότι η Αθήνα πρότεινε στην «Gazprom» να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων λιγνίτη.

Έχει σχεδιαστεί οι επιπλέον ποσότητες λιγνίτη που θα προκύψουν από την επένδυση ότι θα καταναλωθούν στον σταθμό της Φλώρινας. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι έχει 140 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.
Η «Gazprom» εξετάζει την πρόταση αν και θα ήθελε να έχει περισσότερα ανταλλάγματα και θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι Ρώσοι απαιτούν από την ελληνική πλευρά να διευθετηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και τριάντα χρόνια από την ελλιπή εκτέλεση της διακυβερνητικής συμφωνίας της Ελλάδος με τη τότε Σοβιετική Ένωση το μακρινό 1987 για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
Η Ρωσία θέλει να επενδύσει στην βόρεια Ελλάδα όπου και έχει εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια ειδικά τώρα που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι των αγωγών του φυσικού αερίου.
Αν και ο λιγνίτης δεν ήταν στα άμεσα ενδιαφέροντα των Ρώσων μπορεί όμως να τους επιτρέψει μια εύκολη διείσδυση σε μια πλειοψηφικά φιλική και ομόδοξη κοινωνία όπως είναι η ελληνική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...