Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Τα ζώα θα χάσουν στα χαρτιά τα σπίτια τους, και μετά θα κλαίνε.



Αναζωπυρώνεται η δικαστική διαμάχη για την υπόθεση των 7.500 στρεμμάτων, που βρίσκονται σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές της Δυτικής Αθήνας και διεκδικούνται από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία. Ο Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί μια  έκταση 7.500 στρεμμάτων, κάτι που προκαλεί τεράστιο θέμα για τις εντός σχεδίου περιοχές των δύο πόλεων, καθώς επίσης και των δημοσίων δασικών εκτάσεων του Ποικίλου Όρους. Ειδικότερα από τις διεκδικήσεις του Ιερού Ναού, τα 4.000 στρέμματα είναι σε κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων (Περιστερίου και Πετρούπολης) και 3.500 στρέμματα εκτός σχεδίου, στο Ποικίλο Όρος, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
Οι διεκδικήσεις του Ιερού Ναού στηρίζονται σε διαθήκη του 1916 με την οποία ο ναός φέρεται να έχει κληρονομήσει μεγάλο μέρος του «κτήματος Βερδή» το οποίο βρισκόταν κάπου στην περιοχή. Όπως σημειώνεται από το Δήμο Περιστερίου μεγάλο μέρος της έκτασης του κτήματος Βέρδη έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείας, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Ο ναός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.
Εν όψει δίκης που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου 2016, η κεντρική διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συντονίζουν τη δράση τους ώστε να αντιμετωπίσουν με κοινή γραμμή τις διεκδικήσεις της μονής της Μητρόπολης Φθιώτιδας, που αφορούν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις στα διοικητικά όρια των Δήμων Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου ενώ ορισμένες εξ αυτών είναι δημόσιες δασικές στο Ποικίλο Όρος.
Στην περίπτωση του Ποικίλου Όρους το γνωστό κύκλωμα των καταπατητών διεκδικεί, εδώ και δεκαετίες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης σ’ ένα βουνό που αποτελεί πια μια απ’ τις τελευταίες ανάσες, έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες ζωής όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου. Χωρίς κανέναν ιδιοκτησιακό τίτλο και ξεκινώντας από μια ασαφή και αμφισβητούμενη διαθήκη του 1883 που προσδιορίζει την έκταση του περίφημου κτήματος «Πεύκα Βέρδη» σε «1000 στρέμματα», η Ιερά Μητρόπολη Λαμίας διεκδικεί σήμερα 10.000 στρέμματα (!!!) στο Ποικίλο Όρος αλλά και εντός του Δήμου Περιστερίου και του Δήμου Πετρούπολης.
Και η Πολιτεία; Απουσιάζει επιδεικτικά από την συνεχιζόμενη δικαστική διαμάχη δεκάδων πολιτών που ασκώντας νόμιμα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, αρνούνται να υποκύψουν στις απειλές και τους εκβιασμούς της, είτε αδιαφορεί όταν σέρνονται στα Δικαστήρια οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Α.Σ.Δ.Α. και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, κάθε φορά που τολμούν να δενδροφυτεύσουν «διεκδικούμενες» δημόσιες δασικές εκτάσεις στο Ποικίλο Όρος.
Ο αριθμός των διεκδικούμενων γεωτεμαχίων βάσει ενστάσεων που κατατέθηκαν από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας, ανέρχεται σε 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, νησίδες, πλατείες κ.λ.π.) και σε 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου. Ο αριθμός των άμεσα θιγόμενων ιδιοκτητών από τις παραπάνω ενστάσεις του Ναού ανέρχεται σε 938 μοναδικούς δικαιούχους, πολλοί από τους οποίους θίγονται σε πολλαπλά γεωτεμάχια όπου έχουν αναρτηθεί δικαιούχοι (Δήμος Πετρούπολης, Ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες). Ο Ναός Λαμίας βάσει των προσωρινών διαγραμμάτων της ανάρτησης και του τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο προσκόμισε, με μία μελλοντική δικαστική απόφαση υπέρ της, δύναται να αξιώσει δικαίωμα κυριότητας σε 3.639 δομημένα γεωτεμάχια σε σύνολο 9.125 που αποτελούν τον ΟΤΑ Πετρούπολης. Οι συνολικοί δε ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων αυτών ανέρχονται σε 13.380 μοναδικούς δικαιούχους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δικαστική πορεία, εδώ.

 

Τα μισά Δυτικά Προάστια διεκδικεί εκκλησία της Λαμίας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...