Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Έγινε το …αναμενόμενο εδω και πολύ καιρό.Στο «γκρέμισμα» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.
Στις 24 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου, και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή έξαρση του φαινόμενου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι μετακινήσεις εδαφών εντός του ορυχείου έχουν αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν με 200 mm την ημέρα, και έφτασαν σήμερα στα 600 mm την ημέρα. Σημειώνεται πως οι εργασίες εξόρυξης στο ορυχείο Αμυνταίου απέχουν περί τα 3 χλμ. από το χωριό και οι κάτοικοι, τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ την απαλλοτρίωση του οικισμού και την μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Σήμερα (ενν.χθες10/6/2017) και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017. Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.
Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν.
Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.Δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

 

 

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ εικόνες του ορυχείου Αμυνταίου μετά την κατολίσθηση... 

 

«Εξαφανίζουν» χωριό στο Αμύνταιο μετά από τη κατολίσθηση - Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής! (βίντεο)


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο Αμυνταιο εξορρυζαν/επεξεργαζονταν αλουμινιο και νικελιο χρωμιο; Εχει να γινει οικολογικη καταστροφη με τις βροχοπτωσεις, θα εξαπλωθει ο καρκινος σε θαλασσες σε πεδιαδες δεν θα μεινςι τιποτα ανεπηρεαστο. Τα ειπαν αυτα;

Ανώνυμος είπε...

Ο λιγνίτης όταν τον βγάζουν Έλληνες πειράζει, όταν τον βγάζουν Γερμανοί ειναι οικολογικός. Εμείς θα παράγουμε με τους ανεμιστήρες του Μυτιλιναίου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...