Πάντως
την αρχή την έκανε αφομοιώνοντας - διαλύοντας το ΠΑΣΟΚ, όπως έπραξε και ο Μακρον στην Γαλλία
με το Γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα..
«Ήττα περισσότερο από ιστορική», «σκληρό αποτέλεσμα», «η σελίδα γυρίζει»... Με αυτές τις λέξεις οι εναπομείναντες σοσιαλιστές που δεν μετακόμισαν στον «Γαλλικό Σύριζα» όπως συνέβη στην Ελλάδα εξ ου και ο καταποντισμός των Ελλήνων σοσιαλιστών εξέφρασαν ομόφωνα τη λύπη τους για το αποτέλεσμα ενώ πολλά στελέχη, με πρώτο τον πρώην υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, αποκλείσθηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο.
Ενώ το «ΣΥΡΙΖΑ» του νέου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en marche (LREM), ετοιμάζεται να κατακτήσει συντριπτική πλειοψηφία στους κόλπους της νέας Εθνοσυνέλευσης που θα προκύψει από τις κάλπες μετά τον δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου, το PS, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία κατά την πενταετία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καταποντίστηκε γύρω στο 9% με 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - μακράν του 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 που του είχε επιτρέψει να καταλάβει 300 έδρες.
Κονιορτοποιήθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα
Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει «να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επόμενη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.
Πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των σοσιαλιστών για τις βουλευτικές εκλογές διαβεβαίωνε ότι δεν πίστευε «στην εξαφάνιση του διαχωρισμού δεξιά-αριστερά». Σήμερα όμως διαπιστώνει πως ο πρόεδρος Μακρόν πέτυχε το στοίχημά του να αποδιοργανώσει το πολιτικό τοπίο όπως ήθελαν οι τραπεζίτες κονιορτοποιώντας τα παραδοσιακά κόμματα.
Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
Ο ίδιος ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο από υποψήφιο της προεδρικής πλειοψηφίας στην περιφέρειά του στο Παρίσι, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997.
Εξαιτίας του απογοητευτικού αποτελέσματος του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές (6,3% στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου), πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν το σενάριο της καταστροφής.
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτήν τη μάρκα»
«Η μάρκα Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι πλήρως απαξιωμένη(...) Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτήν τη μάρκα, πρέπει να κρατήσουμε τις αξίες», δήλωνε ο Ζαν-Μαρί Λε Γκεν, πρώην γραμματέας των Σοσιαλιστών, πριν από την ψηφοφορία.
Άλλωστε και ο Καμπαντελίς, πριν από τη ψηφοφορία, δεν είχε αποκλείσει ότι το κόμμα μπορεί να αλλάξει μορφή και ονομασία. «Είναι το τέλος ενός κύκλου. Δεν είναι το τέλος του σοσιαλισμού, δεν είναι το τέλος της ιστορίας του σοσιαλισμού στη Γαλλία, είναι το τέλος αυτού του σπιτιού που οικοδομήθηκε το 1971, το τέλος αυτού εδώ του σπιτιού, για λόγους που είναι προφανείς», έλεγε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
«Όταν η αριστερά δεν στηρίζει πια της αξίες της αριστεράς, ηττάται», δήλωσε η πρώην υπουργός των Σοσιαλιστών Ορελί Φιλιπετί, η οποία αποκλείσθηκε επίσης από τον πρώτο γύρο.
Οι ευρωτραπεζίτες σε αγαστή συνεργασία με την
Γερμανία αναβιώνουν το τέρας της Ευρώπης
του Βισύ, και κατασκευάζουν τους μελλοντικούς Φιλίπ Πεταίν, δηλαδή μωροφιλόδοξους ηγέτες, ψωνισμένους και
πρόθυμους να εξαργυρώσουν τις προσδοκίες των λαών τους.
1 σχόλιο:
ΕΧΟΥΜΕ ΠΗΞΕΙ ΑΠΟ ΕΒΡΑΙΟΕΙΔΗ ...
ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΛΑΔΙΑ....
Δημοσίευση σχολίου