Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Να παίζουν Τζόκερ μπορούν.Να βλέπουν οχι.


Εφόδους σε κινηματογράφους που προβάλλουν την ταινία «Τζόκερ» κάνει η ΕΛΑΣ, μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς η ταινία είναι κατάλληλη για άνω των 18.
Η πρώτη έφοδος έγινε το Σάββατο στο Μαρούσι όπου συνελήφθη και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου αφού βεβαιώθηκε ότι στην αίθουσα υπήρχαν ανήλικοι που έβλεπαν την ταινία «Τζόκερ».
Τελικά μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος.
Ενώ, και το απόγευμα της Κυριακής αστυνομικοί μπήκαν σε κινηματογράφο στην Πατησίων, στο ύψος της Κυψέλης όπου και πάλι μετά από καταγγελία που έγινε από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού υπήρχε παρέμβαση της Αστυνομίας.
Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.
«Το υπουργείο δεν παρενέβη. Παρενέβησαν δύο υπάλληλοι και μάθαμε εκ των υστέρων ότι είναι υπάλληλοι, οι οποίες παρενέβησαν χωρίς να ενημερώσουν κανέναν. Δύο υπουργικές αποφάσεις, μία του 2011 και μία του 2014 και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έλεγχο, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς οι δύο αυτές υπάλληλοι ανήκουν στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλόλητα κινηματογραφικών έργων. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι καλούν την αστυνομία» είπε.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργούν επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Αντικείμενο των επιτροπών είναι η κατάταξη των έργων που έχουν υποβληθεί στη ΔΙ.Κ.Ο.Μ. σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: (α) κατάλληλη για όλους, (β) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, (γ) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών, (δ) ακατάλληλη για ανηλίκους.

Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία.Όποι ος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ.Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι από τις πιο αυστηρές χώρες στο θέμα της καταλληλότητας.
Το «Joker » για παράδειγμα είναι «κατάλληλο άνω των 18» στην Ελλάδα, από τις λίγες χώρες (μαζί με την Αμερική) που τοποθετούν την ταινία στο υψηλότερο όριο, σε αντίθεση π.χ. με την πάντα πιο ελαστική Γαλλία («κατάλληλο άνω των 12»), αλλά και την Αυστρία και τη Γερμανία («κατάλληλο άνω των 16»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...