Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Τελικά ο Ερντογάν παίρνει αυτό που θέλει.


Σε συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Τουρκία για κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί. Ο αντιπρόεδρος Πένς υποστήριξε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις συριακές δυνάμεις προκειμένου οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρσή τους από την περιοχή της ζώνης ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων.
Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, ένα συριακό παρακλάδι του PKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πήγαν τον έλεγχο περιοχής στη βορειοανατολική Συρία, δημιουργώντας ένα ημιαυτόνομο κρατίδιο που συνοδεύει με την Τουρκία. Το YPG πήρε στη συνέχεια την ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας στρατιωτικής συμμαχίας που υποστήριζε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ενάντια στο ISIS. Το SDF έχασε περίπου 11.000 μαχητές στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος. Το YPG ισχυρίζεται ότι δεν συνδέεται απευθείας με το PKK, αλλά η Τουρκία  όπως και οι περισσότεροι ειδικοί για την περιοχή λένε ότι έχουν στενούς δεσμούς. Για αυτό η Αγκυρα είδε μια απειλή στην ασφάλειά της, στη δημιουργία ενός ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στην πόρτα της, χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατικό διάδρομο», όπου το PKK θα μπορούσε εύκολα να κρυφτεί ή να εξαπολύσει επίθεση από εκεί.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να απωθήσει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της τους μαχητές του YPG και να δημιουργήσει μια λεγόμενη ζώνη ασφαλείας σε τμήμα της Συρίας πραγμα που το καταφέρνει σχεδόν αμαχητί.

Από την επίσκεψη Πέινς και Πομπέο στη Τουρκία προέκυψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ΑΝ σε 5 ημέρες υπάρξει ζώνη 40 χιλιόμετρα μέσα στη Συρία που θα ελέγχεται από τη Τουρκία για να μη φοβάται τα βράδια ο Ερντογάν μη δημιουργηθεί το Κουρδιστάν! Αν οι Σύροι και οι Κούρδοι δεν συμφωνήσουν με αυτό που συμφώνησαν Ντόναλντ Τράμπ και Ερντογάν, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν κανένα λόγο να επιβάλλουν κυρώσεις στον Ερντογάν,

αφού η συμφωνία αναφέρει ρητά οτι οι δυνάμεις των Κούρδων θα πρέπει εντός 120 ωρων να υποχωρήσουν πίσω από τις θέσεις που έχουν τεθεί  από τον Ερντογάν ως ζώνη ασφαλείας (35 χλμ. βάθος περισσότερα από 250 πλάτος κατά μήκος της βορείου Συρίας). 


Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου μετά τον Μαικλ Πενς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία «πήρε αυτό που ήθελε» και υπογράμμισε ότι όπως προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Τουρκικών δυνάμεων.
«Αυτό σημαίνει», τόνισε ο Τσαβούσογλου, «ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη νομιμότητα της επιχείρησης μας και των στόχων μας».
Σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος λίγο νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «θα υπάρξει διακοπή, αλλά όχι παύση της επιχείρησης "Πηγή της Ειρήνης" προκειμένου σε διάστημα 120 ωρών να αποσυρθούν οι δυνάμεις του Κούρδων» (YPG) και ότι η συμφωνία προβλέπει επίσης τον αφοπλισμό των ενόπλων του YPG και της καταστροφής των βάσεων του. «Το να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια τους δεν αρκεί» είπε ο Τσαβούσογλου, «θα πρέπει να ισοπεδωθούν και οι βάσεις τους και τα οχυρά τους».
Τέλος, επισήμανε ότι «εκεχειρία μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ δύο νόμιμα αναγνωρισμένων κρατών».

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νικητής ο Ταγίπ με θέληση και τσαμπουκά!

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΑΣΣΑΝΤ. ΥΠΕΤΑΞΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειλικρινα δεν μπορω να βγαλω ακρη, παρακολουθω τα γεγονοτα και ειναι σαν να βλεπω εναλλασομενη κυματομορφη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...