Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

H «συμμορία των 11»... είναι ποιό μεγάλη.



Μέσα από τα καταστήματα, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, που διατηρούσαν στο κέντρο και την Παραλία Καλαμάτας κατηγορούνται ότι έκαναν το ξέπλυμα χρήματος έχοντας συστήσει εγκληματική οργάνωση.
Την μερίδα του λέοντος,  τα  4,6 εκατομμύρια ευρώ, που εξασφάλισε με την «κλοπή του αιώνα» τον Οκτώβριο του 2004 στην Καλαμάτα ο φύλακας της τράπεζας της Ελλάδος Κώστας Αναζίκος, στην πορεία ως ισοβίτης τα «επένδυσε» σε μπαρ και εστιατόρια στην παραλιακή ζώνη της πόλης. (Να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί πού βρίσκονται τα 4,7 από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ οπότε οι διωκτικές αρχές καλούνται να συνδέσουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης, με την μεγάλη κλοπή).  Ήρθε όμως σε ρήξη με τον «μπροστινό» συνέταιρό του που είναι και εξάδελφός του, με αποτέλεσμα ο τελευταίος πριν λίγο καιρό να πέσει θύμα ξυλοδαρμού από δυο Αθηναίους μπράβους της νύχτας. Στην Ασφάλεια της Καλαμάτας όμως ο «εξάδελφος» όχι μόνο υπέδειξε τον πραγματικό ιδιοκτήτη αλλά και τον τρόπο που ξεπλένει τα κλεμμένα … Έτσι μετά από μήνες … συνακροάσεων, σχηματίστηκε μια ογκοδέστατη δικογραφία και άρχισαν  οι ομαδικές συλλήψεις. Ανάμεσά τους φυσικά και ο ισοβίτης Κώστας Αναζίκος, που είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από δέκα μήνες και μετά από περίπου 13 χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές. Το συγκλονιστικό είναι πως ο Κώστας Αναζίκος, διορίστηκε στην τράπεζα εις μνήμην του 17χρονου αδελφού του που είχε δολοφονηθεί στον Πειραιά από τον ληστή τραπεζών Δημήτρη Προεστό.
Η κλοπή των 5,9 εκατ. Ευρώ
Στις 2 Μαρτίου 2006, Αναζίκος και ο συνάδελφός του Κώστας Σακκάς, κρίθηκαν ένοχοι για την κλοπή των 5,9 εκατ. Ευρώ, ωστόσο, ακόμη και οι δικαστές όμως εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι στο εδώλιο του δικαστηρίου δεν κάθισαν όλοι οι ένοχοι… Ύστερα από ακροαματική διαδικασία που κράτησε περίπου δέκα ημέρες το δικαστήριο δέχθηκε ότι τα χρήματα βγήκαν από το θησαυροφυλάκιο με τον τρόπο που είχε περιγράψει στην ομολογία του, τον Οκτώβριο του 2004, ο Σακκάς: Με σακ βουαγιάζ, στη διάρκεια μιας νυχτερινής βάρδιας και αφού ο Κώστας Αναζίκος είχε εξασφαλίσει τους κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, έως την τελευταία στιγμή, ο γνωστός εισαγγελέας  Ηλίας Κολιούσης και οι δικαστές ρωτούσαν επίμονα τον Σακκά «ποιους καλύπτει» αφού η μοιρασιά των κλοπιμαίων έγινε με τον τρόπο που περιέγραψε. Γιατί δηλαδή, αφού δράστες ήταν μόνο εκείνος και ο [πρώην] συνάδελφός του Κώστας Αναζίκος, αυτός πήρε μόνο 1.250.000 ευρώ και ο συνεργός του τα υπόλοιπα χρήματα, που αντιστοιχούν περίπου στα τρία τέταρτα της λείας …Ο τρόπος που μοιράστηκαν τα χρήματα από την κλοπή είναι μόνο ένα από τα σημεία της υπόθεσης που παρέμειναν σκοτεινά και μετά την ολοκλήρωση της δίκης.  Ήταν τέτοια η χαλαρότητα πάντως που επικρατούσε στο υποκατάστημα της τράπεζας της Ελλάδος, ώστε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του χαρακτήρισε ως «ηθικό αυτουργό της κλοπής» τον κ. Ηλ. Αντωνόπουλο, πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος, παρ’ ότι εκείνος αποκάλυψε την κλοπή, σε έκτακτη καταμέτρηση εν όψει της συνταξιοδότησής του. Το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι την κλοπή τη σχεδίασε ο Αναζίκος και την έκαναν από κοινού με τον Σακκά. Ο ίδιος παρέδωσε το μερίδιό του, ο Αναζίκος όμως δεν ομολόγησε ποτέ, επέμεινε στην αθωότητά του και βεβαίως ουδέποτε επέστρεψε στην τράπεζα τα χρήματα που – κατά τον Σακκά – πήρε ο Αναζίκος, συνολικά 4,6 εκατομμύρια ευρώ.  Ωστόσο το δικαστήριο επέβαλε την ποινή των ισοβίων στον Αναζίκο και καταδίκασε σε κάθειρξη είκοσι ετών τον Σακκά, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Η δολοφονία του αδελφού στον Πειραιά με δράστη τον Προεστό
Ο Δημήτρης Προεστός, σεσημασμένος κακοποιός στις 14 Απριλίου 1995, σκότωσε στον Πειραιά τον 17χρονο μαθητή από την Καλαμάτα Δημήτρη Αναζίκο. Ως «αναγνώριση» μάλιστα η τράπεζα της Ελλάδος διόρισε φύλακα στον υποκατάστημα της Καλαμάτας τον μεγαλύτερο αδελφό του Κώστα Αναζίκο. Ο Προεστός στη μία το μεσημέρι άρπαξε – έξω από υποκατάστημα Τράπεζας – την τσάντα της ιδιωτικής υπαλλήλου Ε. Καλλιπολίτη, που περιείχε 1,8 εκατ. δρχ. Η υπάλληλος είχε κάνει ανάληψη χρημάτων που προορίζονταν για τη μισθοδοσία προσωπικού της εταιρίας που εργαζόταν. Ο Προεστός κρατώντας την τσάντα κατευθύνθηκε τρέχοντας προς την ακτή Μουτσοπούλου, αλλά  τον κυνηγούσαν ο Δ. Αναζίκος και ο φίλος του Μ.Α, που ειδαν τη σκηνή της ληστείας. Ο κακοποιός μόλις τον πλησίασαν οι νεαροί έστρεψε εναντίον τους το πιστόλι. Ταυτόχρονα, όμως τους ζήτησε να του δώσουν και το “παπάκι” τους για να απομακρυνθεί. Οι νεαροί αρνήθηκαν επακολούθησε συμπλοκή και ο Αναζίκος δέχθηκε εν ψυχρώ δύο σφαίρες στο στήθος. Ο Προεστός, στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια και αναδείχθηκε σε βαρύ όνομα του διεφθαρμένου σωφρονιστικού συστήματος. Πολύ νωρίτερα το 1984, είχε δολοφονήσει στον Πειραιά Αιγύπτιο μέσα σε μπαρ.
Ο ισοβίτης Κώστας Αναζίκος και η παρέα του κατέκτησαν τα κυρίαρχα παραλιακά κλαμπ στην πόλη της Καλαμάτας, ξεπλένοντας έτσι τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ, που είχε κλέψει ως φύλακας τον Οκτώβρη 2004, από το θησαυροφυλάκειο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Συνολικά, είχαν κλαπεί νύχτα 5,9 εκατ αλλά ο ντόπιος συνεργός του –επίσης φύλακας τότε της τράπεζας- παρέδωσε το μερίδιό του στην αστυνομία και συνεργάστηκε …
Επί 15 χρόνια που κάθισε συνολικά στη φυλακή ο 38χρονος Αναζίκος ως ισοβίτης [αποφυλακίστηκε πέρυσι], επένδυσε τα κλεμμένα στην μαγική νύχτα της Καλαμάτας, συνήθως όμως με «μπροστινούς» που τον εκπροσωπούσαν.
Ο τότε δήμαρχος Νίκας αλλά και ο τοπικός βουλευτής Αντώνης Σαμαράς, τα γνώριζαν όλα … Εκτός όμως από τον «μέτοχο» και εξάδελφό του Αναζίκου, το ίδιο συνέβη και με τον άλλο Καλαματιανό συνέταιρό του, Π.Μ. Ο τελευταίος, που είναι και κουμπάρος του Αναζίκου, επί δημαρχίας Νίκα, κατάφερε εδώ και πέντε χρόνια να έχει ενοικιάσει από τον δήμο το παλιό αναψυκτήριο-φιλέτο της παραλίας [εστιατόριο-καφέ]. Και το ενδιαφέρον είναι πως τώρα ανάμεσα στους συλληφθέντες εκτός από τον Αναζίκο, είναι και ο κουμπάρος του και [επιφανής] ενοικιαστής του δήμου Καλαμάτας, που μαζί με καμία δεκαριά συνεργούς διώκονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Αναζίκος, όμως έχει κατακτήσει και το άλλο μεγάλο κλαμπ [ισάξιο των Αθηναϊκών], το περιβόητο «Μπόκα» που φέρεται να το έχει μισθώσει από την Alpha Bank, στην οποία και περιήλθε το ακίνητο λόγω κατασχέσεως, από έμπορο αυτοκινήτων που έφυγε καταχρεωμένος στην Αμερική.
 
Ο “ΒΑΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ” ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΕ ΤΑ 5 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΦΙΦΙ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ. ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΞΕΘΑΒΕ ΤΑ “ΤΟΥΒΛΑ” ΑΠ’ ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ “ΓΑΛΑΖΙΟΥ” ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ. Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, ΗΞΕΡΕ ΤΙΣ “ΠΑΛΙΟΔΟΥΛΕΙΕΣ” ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...