Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

«Καρότο για τους εκτός, και κατευνασμός για τους εντός »



Ο εντεταλμένος πανίβλακας Κούλης νομίζει ότι μπορεί να κυβερνά για πολύ καιρό υπερμπουκώνοντας τους κωλοδημοσιοκάφρους  για να παρουσιάζουν το μαύρο... άσπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να μείνει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μεσόγειο.
Την Παρασκευή, δήλωνε ότι δεν μπορούν όλα τα νησιά στο Αιγαίο να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και καλούσε, παράλληλα, το Ισραήλ να ακυρώσει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχει συνάψει με την Κύπρο προκειμένου να μπει σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο CNN Turk και επιδεικνύοντας σχετικούς χάρτες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα λέει τώρα ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Κι εμείς λέμε πως δεν μπορεί να έχει κάθε νησί υφαλοκρηπίδα, ειδικά τα νησιά, που απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα και είναι κοντά στην Τουρκία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο, που έχει έκταση 10 τ.χλμ. και βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια ζώνη 40.000 τ. χλμ. Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς αυτή την κόκκινη ζώνη. Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης. Εμείς λέμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, αλλά η Ελλάδα έχει αυτό το όνειρο. Το Καστελόριζο απέχει δύο χλμ. από εμάς και από την Ελλάδα 570».
  
Λίγες ώρες αργότερα, στο πλαίσιο της συνάντησής με τον Ιταλό ομόλογό του στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να τείνει κλάδο ελαίας και συνεργασίας στην Αθήνα, προτείνοντας συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο πάνω βέβαια στις σκέψεις που προανέφερε,δηλαδή  ότι δεν μπορούν όλα τα νησιά στο Αιγαίο να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.  

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες  «ελληνικές» προτάσεις σε ότι αφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης. Θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο... καθόλου ΑΟΖ.

Το Κάιρο επιμένει η ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο. 
Οι Αιγύπτιοι έχουν ξεκαθαρίσει θέλουν να συναντήσουν την τουρκική ΑΟΖ βόρεια της Κοιλάδας του Ηροδότου, για να «πιάσουν» το καλό κομμάτι των κοιτασμάτων, ώστε εν τέλει να υπάρξει μία τετραεθνής ΑΟΖ, Ελλάδας, Αιγύπτου, Τουρκίας, Λιβύης.
Με λίγα λόγια η Αίγυπτος θέλει να πιάσει όλο το βόρειο κοίτασμα που αποτελεί συνέχεια του κοιτάσματος του Ζορ και οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι είναι και πολύ μεγαλύτερο. 
Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει «γενναίες» παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας στους Αιγυπτίους και γι' αυτό προσήλθε στο τραπέζι με μειωμένες επήρειες, συγκεκριμένα στο Καστελόριζο περίπου στο 10-20% και στην Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο, περίπου στο 40% των κανονικών τους. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να κρεμάσουν τους προδότες στο Σύνταγμα.

Με την Ελληνοϊταλική συμφωνία η κυβέρνηση παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο προς την Ιταλία, αλλά προς όλους τους γείτονες, γιατί αποδέχτηκε, ότι τα μικρά νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ. Εν μία νυκτί κατάργησε την εθνική θέση, ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη ΑΟΖ. Δώσαμε μονομερώς «ιστορικά δικαιώματα» και συνεκμετάλλευση πέραν των 6 μιλίων· αυτό ακριβώς θα απαιτήσουν και οι Τούρκοι και πλέον είναι πολύ ευκολότερο να το πετύχουν. Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να τα κατεβάσουμε και αρνήθηκαν να υπογράψουν έστω παρόμοια συμφωνία. Θέλουν μειωμένη επήρεια, όχι μόνο για το Καστελόριζο και την Στρογγυλή, αλλά και για την Ρόδο και την Κρήτη. Η πολιτική υποτέλειας και κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις όλων.



Ο κ. Φλώρος απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».... (Στην Θάλασσα είναι άλλο θέμα).


 




Η έννοια της «συνεργασίας» για την Τουρκία ερμηνεύεται μέσα από όρους ανατολίτικου παζαριού, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θα εφαρμόσει το δίκαιο του ισχυρού κερδίζοντας έτσι πολλά περισσότερα σε μία μυστική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα σε σχέση με τα οφέλη που θα είχε εάν η όποια διαφωνία επιλυόταν μέσω διεθνών οργάνων .
Άλλωστε η Τουρκία υποστηρίζει την άποψη ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε μία διαδικασία που θα περάσει μέσα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Με μία, επί της ουσίας μυστική διαπραγμάτευση, θα απειλούσε ευθέως την Ελλάδα όπως ήδη το κάνει εάν δεν υπέκυπτε στις πιέσεις της. Και σε τελική φάση εάν δεν πιάσει το κόλπο υπάρχει ως πισινή η Χάγη που εκεί θα τα πάρει σχεδόν όλα .
Σημασία έχει ότι με τέτοιους Ανθέλληνες που έχουμε ως κυβέρνηση, η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να μείνει η μισή , αλλά κατά τους δημοσιοκάφρους ....μεγαλύτερη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...