Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Μας την έπαιξαν οι Κινέζοι



Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη ετοιμάζει η κυβέρνηση της Κίνας. Επενδύσεις που αφορούν μεταξύ άλλων την ενέργεια, τις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα, τις νέες αναπτυσσόμενες τεχνολογίας, τις πλατφόρμες, επικοινωνίες και τουρισμό. Τα κυριότερα σημεία της επενδυτικής αυτής απόβασης κυρίως στην Ελλάδα με χρονιά ορόσημο το 2021 υπογράμμισε σήμερα η πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ στο πλαίσιο webinar που διοργάνωσε το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο.
Βέβαια η ίδια φρόντισε να στείλει το μήνυμα της κινεζικής κυβέρνησης προς την ελληνική με υπονοούμενα μεν, αλλά… σαφέστατο δε:
«Θα γίνουν επενδύσεις και αυτό που ζητάμε είναι αντικειμενική αντιμετώπιση των Κινέζων επενδυτών και των κινεζικών επιχειρήσεων χωρίς να παρεμβαίνουν… άλλοι παράγοντες».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η πρέσβης έγινε δέκτης επισημάνσεων από στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς και παρέθεσαν στοιχεία βάση των οποίων προκύπτει ότι οι Έλληνες έως τώρα έχουν κάνει περισσότερες επενδύσεις στην Κίνα από ό,τι οι Κινέζοι στην Ελλάδα .
Ο Δημήτρης Μαθιός Πρόεδρος. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς  επεσήμανε  ότι οι επενδύσεις των Ελλήνων στην Κίνα έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, φθάνοντας το 1,4. Την ίδια χρονική περίοδο οι επενδύσεις των Κινέζων επιχειρηματιών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. «Οι Έλληνες επενδυτές στην Κίνα είναι καλύτεροι από ό,τι οι Κινέζοι στην Ελλάδα» τόνισε και προσέθεσε: Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ελλάδα ανήλθαν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές των Ελλήνων προς την Κίνα μόλις τα 900.000 δολάρια. Δεν είμαστε πλούσια χώρα και για αυτό πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία μεταξύ των κρατών. Υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης συνεργασίας». Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Ξηραδάκης εξειδικευμένος στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις προσέθεσε: «Να μην ξεχνάμε και τα 15 δισεκατομμύρια ανά χρόνο επενδύσεις στην κινεζική ναυπηγική βιομηχανία από Έλληνες πλοιοκτήτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...