Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Πανηγυρίζουν όλοι... για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.



Εξωδικαστικός Συμβιβασμός με 345 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ. Η Novartis Hellas θα δώσει 310 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για όσα συνέβησαν εδώ, αλλά εδώ δεν έχουμε ακόμα... αποδεχθεί ότι υπήρξε σκάνδαλο!

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς(SEC) η οποία κάνει λόγο για αποζημιώσεις και από θυγατρικές της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτή η Novartis συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολάρια προς το Αμερικανικό Κράτος για τον διακανονισμό κατηγοριών ότι παραβίασε τον δωροδοκίας αλλοδαπών κρατικών λειτουργών (Foreign Corrupt Practices Act).
Η SEC τονίζει ότι τοπικές θυγατρικές της Novartis δωροδόκησαν δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα (225 εκατομμυρια δολάρια) με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού. Δηλαδή στην Ελλάδα αναλογεί το 70% του συνολικού προστίμου.
Σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Αναγνωρίζονται όμως αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό τη καλύτερη διείσδυση των προιόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο.
Στην θυγατρική στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 225 εκ δολλάρια και η ίδια ανέλαβε τη δέσμευση να τηρήσει ωφέλιμες πρακτικές για το μέλλον και προς τούτο υπήρξε αναστολή για μία τριετία ποινικής δίωξης σε βάρος της.
Ειδικά για την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο μεταξύ 2012 και έως το 2015, η Novartis ενεπλάκη σε ένα σχήμα με ανάρμοστες παροχές σε παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να αποκτήσει πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις του Lucentis στη χώρα. Επιπλέον από 2009 έως το 2012, η Novartis Greece διεξήγαγε μελέτες Φάσης 4 και επιδημιολογικές που ήταν κατά κύριο λόγο σχεδιασμένες ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων της στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε σε ανάρμοστες πληρωμές προς παρόχους υγείας.
Έγινε κατάχρηση δραστηριοτήτων που φαίνονταν νόμιμες εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένου του franschise της Novartis Ophtha, και ήταν γνωστό και εγκεκριμένο από τους μάνατζερ της τελευταίας, η οποία έδιναν οδηγίες στους κατώτερους τους για να κάνουν χρήση αυτών των «επενδυτικών» δραστηριοτήτων.
Η Novartis Hellas θα δώσει 310 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για όσα συνέβησαν εδώ, αλλά εδώ δεν έχουμε ακόμα... αποδεχθεί ότι υπήρξε σκάνδαλο!
Όμως η Novartis AG κατέληξε σε συμφωνία που επικεντρώνεται σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων, σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με τη διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Τώρα από που προκύπτει ότι δεν υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση; Από πουθενά. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν είναι αθώωση του σκανδάλου.Εξάλλου στην ανακοίνωση αναφέρονται και σε αξιωματούχους των χωρών και όχι μόνο για «χρηματισμό υπαλλήλων κρατικών και κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα»..

Και τα δυο κόμματα σκανδαλολογούν γιατί είναι και τα δύο χρήστες και διαχειριστές του καθεστώτος των σκανδάλων.


Εαν το κράτος λειτουργούσε όπως το παρακράτος, και η οικονομία όπως η παραοικονομία, θα ήταν η Ελλάδα παράδεισος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...