Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μαντέψετε ποιοι θα είναι οι χαμένοι… εκτός από τους σίγουρους Έλληνες.



Eαν  πούμε εμείς τώρα ότι το χτύπημα στο αεροδρόμιο ήταν στημένο για να σύρουν τον Ερντογάν θα είμαστε συνομωσιολόγοι;

Η cia μάλλον παίζει το ...πουλί της.

Την απόφαση να άρει όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα, έλαβε ο Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν.
«Θα ήθελα να ξεκινήσω από θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Αίρουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε αυτό τον τομέα σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο Πούτιν μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Διέταξε ακόμη να ξεκινήσει η «διαδικασία εξομάλυνσης» των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Τόνισε πως η επιστολή του Ερντογάν για την κατάρρευση ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέρσι τον Νοέμβριο από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δημιούργησε τις «κατάλληλες συνθήκες ώστε να κλείσει το κεφάλαιο κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την πλευρά της η Ρωσία είπε ότι θα αυξηθεί η μεταφορά δημητριακών προς την Τουρκία. Για την ιστορία ολόκληρο το σημερινό παρασκήνιο:
 Ο Β.Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Ερντογάν για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η συνομιλία τους κράτησε 40 λεπτά.
 «Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρ.Τ.Ερντογάν και Β.Πούτιν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα. Συμφώνησαν στην ανάγκη αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων» ανέφερε η ανακοίνωση.
 Αμέσως μετά ο Β.Πούτιν έδωσε διαταγή στη ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της συνεργασίας με την Τουρκία στη σφαίρα του εμπορίου και της οικονομίας.
 Επιπλέον ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αρθούν οι κυρώσεις στον τουρισμό εναντίον της Τουρκίας. Ο Β.Πούτιν εξέφρασε την ανάγκη οι τουρκικές αρχές να λάβουν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν τις ζωές των Ρώσων πολιτών στην Τουρκία.
 Με τη σειρά του ο Ρ.Τ.Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα.
 Σχολιάζοντας την συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν, το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου είπε ότι η «συνομιλία 40 λεπτών ήταν παραγωγική και εποικοδομητική και στόχευε στην αποκατάσταση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας σε πολλές σφαίρες».
 Την ίδια ώρα ο Μ.Νετανιάχου είπε ότι  «H oμαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκίας επιτρέπει στο Ισραήλ να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας» ενώ θα δημιουργηθεί νέα «αγορά» με την συμμετοχή και της Αιγύπτου.
 H Ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Μεσόγειο με την Τουρκία.
Τουρκία και Ισραήλ αναμένεται να ανταλλάξουν ξανά πρέσβεις μετά από έξι χρόνια ρήξης.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε συνέντευξη τύπου είπε ότι Τουρκία και Ισραήλ φτάσανε σε συμφωνία.
 Ο Γιόσι Άμπου, διευθύνοντας της ισραηλινής Delek Drilling, δήλωσε στους Financial Times ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο για πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ.
Συγκεκριμένα όσον αφορά την Τουρκία, ο Άμπου τόνισε τα εξής: «Πιστεύουμε πως υπάρχει μια ρεαλιστική ευκαιρία για προμήθειες προς την τουρκική αγορά μέσω των κυπριακών υδάτων και το αέριο δεν θα χρειαζόταν να περάσει από την Συρία ή τον Λίβανο».
Ένας ενεργειακός άξονας Ρωσίας-Τουρκίας-Ισραήλ θα έχει πάντως ενδιαφέρον αν δημιουργηθεί. Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να αντιστρέψουν τον άξονα, δίνοντας στους Ρώσους ποσοστά στα δικά τους κοιτάσματα, ώστε να δημιουργηθεί ο άξονας Ισραήλ-(Ρωσία)-Τουρκία, , ή Ισραήλ-(Ρωσία)-Αίγυπτος, αλλά στην πορεία έγιναν μπίλιες οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους και οι Τούρκοι με τους Ρώσους. Εξάλλου ο άξονας Ισραήλ-(Ρωσία)-Τουρκία αποκλείεται να ικανοποιήσει τους Ρώσους όπως θα τους ικανοποιούσε ο άξονας Ρωσία-Τουρκία-Ισραήλ, μέσα στον οποίο θα έτρεχε δικό τους αέριο και πετρέλαιο, και όχι Ισραηλινό που απλά θα τους δίνει προμηθειούλες.
Η Ρωσία έσυρε μέχρι τέλους την Τουρκία και η Άγκυρα υπέκυψε ίσως νωρίτερα από το αναμενόμενο. Πλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει σοβαρό πρόβλημα με τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία στην ουσία πήρε ότι ζήτησε: Κατασκευάζει και τον αγωγό από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" προς την Τουρκία. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την Τουρκία αν τηρήσει όλα όσα δεσμεύτηκε.  Οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα στην προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας.   
«Είμαστε πολύ έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Βλέπουμε την απολογία του Τούρκου Προέδρου  ως μια εντελώς ακατάλληλη κίνηση και θα ήθελα να ακούσω τη θέση του ιδίου  προσωπικά. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν μας απογοητεύει. Ελπίζουμε ότι η απολογία της Τουρκίας  προς τη Ρωσία  κατά τη διάρκεια της «πτώσης» του  ρωσικού μαχητικού θα αναθεωρηθεί.  Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αλλάξουν  τις σχέσεις τους με την Τουρκία» «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν  την Τουρκία να παραμείνει πιστή  στις δημοκρατικές αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε στη Συρία. Σε οποιαδήποτε άλλη  θέση εμείς και οι εταίροι  μας στο ΝΑΤΟ, θα τη θεωρήσουμε ως  απαράδεκτη», κατέληξε η Νούλαντ.
Πυρά δέχεται πλέον η Άγκυρα και από την ΕΕ καθώς με απόφασή της ανέβαλε επ’ αόριστο την χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος (βίζα) στην Τουρκία.
 «Στο εγγύς μέλλον ελεύθερο καθεστώς χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες εντός της  ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει . Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια που είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλουμε την απόφαση αυτή μέχρις ότου έρθουν  καλύτερες μέρες», είπε ο Ν.Τουσκ.
 Η Gazprom είπε πως είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το έργο του Turkish Stream. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία και προς τη Νότια Ευρώπη.
  Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι Ρωσία και Τουρκία θα συνεργαστούν για να βρουν τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης.
 "Βρισκόμασταν σε πολύ στενή επαφή με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας όταν αυτή διακόπηκε για προφανείς λόγους. Τώρα μετά την τουρκική απολογία και την σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μου φαίνεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα ξαναρχίσουν την συνεργασία τους για την επίλυση του συριακού ζητήματος" είπε ο Σ.Λαβρόφ.
 "Μια νίκη εναντίον της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή είναι αδύνατον χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας" τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας Ramazan Gian.
 "Συμφωνώ πλήρως με τη δήλωση. Χωρίς τη συνεργασία όλων των χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας είναι αδύνατο να νικήσουμε τον εχθρό της ανθρωπότητας" τόνισε.





Αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...