Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Γιαυτη την «ληστεία» ποιος θα πληρώσει; Κανείς πολιτικος?


57,4 εκατ. ευρώ η ζημία του ΟΤΕ από τη Siemens

Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος στα κατηγορητήρια

Ο χορός των εκατομμυρίων και οι ύποπτες διαδρομές του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε με 139 εμβάσματα από τα ταμεία της Siemens την περίοδο 1998 - 2003 με σκοπό την υλοποίηση της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ περιγράφεται λεπτομερώς στα κατηγορητήρια που έχει συντάξει ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός σε βάρος πρώην στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο ΟΤΕ ζημιώθηκε κατά 57.404.918,79 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο όφελος για τη Siemens εκτιμάται σε 632 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα ο ανακριτής αποδίδει τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε επτά πρώην στελέχη της Siemens και αυτά της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε 10 πρώην στελέχη του ΟΤΕ. Από πλευράς Siemens αντιμέτωποι με δύο κακουργήματα βρίσκονται ο πρώην δ.σ. Μιχάλης Χριστοφοράκος και οι: Πρόδρομος Μαυρίδης, Ηλίας Γεωργίου, Χρίστος Καραβέλας, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Εμμανουήλ Σταυριανός και Wolker Yung. Σύμφωνα με την κατηγορία, «υποσχέθηκαν και παρείχαν στα ανώτατα στελέχη–υπαλλήλους του ΟΤΕ ωφελήματα που εκταμιεύθηκαν από λογαριασμούς της μητρικής Siemens και τα οποία προήλθαν από τους ετήσιους τζίρους του τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας, προκειμένου, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, να εισηγηθούν την κατάρτιση και να επιτευχθεί η υπογραφή και η εκτέλεση της συμφωνίας 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου», προκαλώντας έτσι ζημία στον Οργανισμό.

Από πλευράς ΟΤΕ, κατηγορούμενοι έχουν καταστεί και προσεχώς αναμένεται να λάβουν και τις σχετικές κλήσεις προς απολογία, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Παπούλιας και οι: Γεώργιος Σκαρπέλης, Γεώργιος Χρυσολούρης, Γεώργιος Ορφανός, Χρήστος Καζαντζής, Ευάγγελος Κυριαζής, Βασίλης Κούτρης, Βασίλης Τσακωνιάτης, Κωνσταντίνος Γκόγκας, Λάμπρος Παπαδημάτος. Σύμφωνα με την κατηγορία: «Δεν ενεργοποιήσατε τις ρήτρες που είχαν τεθεί για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΟΤΕ Α.Ε. και ήταν μη συμφέρουσες για την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία. ... Επεδίωξες και πέτυχες να προσπορίσεις στον εαυτό σου και σε τρίτους συνολικό όφελος περίπου 57.404.918,79 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στα χρηματικά ποσά που ζητήσατε και λάβατε εσύ και οι συγκατηγορούμενοί σου στελέχη–υπάλληλοι του ΟΤΕ που εμπλακήκατε τόσο στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας όσο και στην εκτέλεση αυτής, για την εισήγηση, την υπογραφή της σύμβασης πλαίσιο καθώς και τη μη ενεργοποίηση των ρητρών».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο κατηγορητήριο στη συμφωνία του 8% του ετήσιου τζίρου των πωλήσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Siemens Eλλάδος με τον ΟΤΕ, ποσό το οποίο κατεβλήθη σε στελέχη του Οργανισμού. Οι καταβολές σε εκτέλεση του εγγράφου προσανατολισμού πραγματοποιούνταν κατόπιν αιτημάτων καταβολών προερχόμενα από τον κ. Καραβέλα και αργότερα από τον κ. Μαυρίδη, τα οποία υποβάλλονταν στον κ. W. Rudolf.

Επιπλέον υπήρχε και συμφωνία για παροχές ωφελημάτων από τη Siemens Α.Ε. προς στελέχη του ΟΤΕ ισόποσων με το 2% του ετήσιου τζίρου των πωλήσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρείας με τον ΟΤΕ σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον κ. Χριστοφοράκο.

Οπως προκύπτει από τα κατηγορητήρια, ο κ. Ζαγοριανός προέβη στην ταυτοποίηση τριών λογαριασμών, οι δικαιούχοι των οποίων ήταν άγνωστοι. Ο πρώτος βρίσκεται στην τράπεζα Bank Leu στην Ζυρίχη και φέρεται να ανήκει στον Gruvi Roka, ενώ δικαιούχος είναι ο κ. Χρ. Καραβέλας. Ο δεύτερος βρίσκεται στη Societe Generale στο Μόντε Κάρλο και φέρεται να ανήκει στον κ. Gerard Rodriguez, ενώ δικαιούχος είναι ο κ. Μαυρίδης. Ο τρίτος βρίσκεται στην Credit Foncier de Monaco με δικαιούχο την εταιρεία Sandybury Investment και πληρεξούσιο αυτής τον επιχειρηματία κ. Γ. Καλδή.

Τέλος, όπως προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών, δύο πρώην ανώτεροι υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι κ. Π. Νικάκης και Γ. Αυλωνίτης εμφανίζονται να λαμβάνουν στις 25.5.01 ποσό 250.000 μάρκων στη Raiffeisen verband Salzburg από λογαριασμό του κ. Μαυρίδη.

«Χορός εκατομμυρίων»

Τα πολιτικά λαμογια που είναι και οι αποδέκτες των «πακέτων» δεν τα βλέπουμε πουθενά ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...