ΣΤΗΝ ΉΔΗ επιβαρυμένη Ανατολική Αττική σπρώχνουν οι αρμόδιοι την ανάπτυξη της «νέας Αθήνας», χωρίς καλά καλά να έχουν λυθεί τα τεράστια προβλήματα υποδομών που ταλανίζουν την περιοχή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Ανατολική Αττική έχουν καταγραφεί υψηλότατες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων οι οποίες είναι ικανές να αυξήσουν τη θνησιμότητα έως και κατά 1,25%, ενώ χιλιάδες τόνοι βοθρολυμάτων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Σύμφωνα με μετρήσεις του 2006, στο Κορωπί έχουν καταγραφεί μέσες συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ10 της τάξεως των 64,7 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα- τιμή ρεκόρ ακόμα και για το κέντρο της Αθήνας. «Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι γεμάτη περιβαλλοντικά προβλήματα. Κατ΄ αρχήν, ο αέρας είναι μολυσμένος από το αεροδρόμιο, τους μεγάλους οδικούς άξονες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και από τις βιομηχανίες. Μεγάλο επίσης πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Ακόμα όμως και βιομηχανίες στην περιοχή έχουν μολύνει με ρύπους τα υπόγεια ύδατα»
Τα λύματα
Σύμφωνα με δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την εγκατάσταση μονάδων βιολογικών καθαρισμών στα κεντρικά Μεσόγεια και στη Ραφήνα, των οποίων η κατασκευή δεν έχει προχωρήσει, υπολογιζόταν ότι κατά τις ώρες αιχμής το 2030 από 550.000 κατοίκους θα έφταναν στις εισόδους τον μονάδων περί τα
Σήμερα, ο πληθυσμός των Μεσογείων, της Λαυρεωτικής και της Βορειοανατολικής Αττικής προσεγγίζει τις 300.000, ενώ ο μόνος βιολογικός καθαρισμός στην Κερατέα και το Λαύριο εξυπηρετεί περίπου 25.000 κατοίκους. Αναλογικά εκτιμάται ότι πάνω από
Ρύπανση
«Ήταν το 2006 όταν πρωτομάθαμε από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε γεωτρήσεις ότι στα υπόγεια ύδατα του Κορωπίου υπάρχει εξασθενές χρώμιο σε υψηλές συγκεντρώσεις. Οι μελετητές μάλιστα ανέφεραν ότι πιθανότατα έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του υδροφόρου ορίζοντα. Σήμερα, απ΄ ότι μας λένε οι ειδικοί το πρόβλημα έχει “υποχωρήσει” αλλά και πάλι δεν έχει εξαφανιστεί - παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες και σφραγίστηκαν κάποιες γεωτρήσεις. Κατά τη γνώμη μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διενεργηθεί μεγάλη επιδημιολογική μελέτη για να φανεί η πραγματικότητα όσον αφορά την επίδραση του εξασθενούς χρωμίου».
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΓΜΕ που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, τα επίπεδα του εξασθενούς χρωμίου στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα του Κορωπίου έφταναν έως και τα 82 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού- ποσότητα μεγαλύτερη και από αυτήν που ανιχνεύθηκε στα Οινόφυτα ενώ το όριο ποσιμότητας για το ολικό χρώμιο ανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια.
Η επιβάρυνση της περιοχής δεν σταματά στα προαναφερόμενα: επικίνδυνες διοξίνες, ΡCΒs και άλλες καρκινογόνες ενώσεις ανιχνεύθηκαν σε τροφές που συνέλλεξαν επιστήμονες κοντά σε οκτώ χωματερές της Ανατολικής Αττικής. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το μέγεθος της κάθε χωματερής, η κατάσταση του υπεδάφους της περιοχής, το φυσικό ανάγλυφο και οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται επηρέασαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. www.tanea.gr
Κάποτε είχε βγάλει ένα βουλευτή ο ΛΑ.Ο.Σ τον ΒΟΡΙΔΗ στην Ανατ. Αττική. Τι γίνεται ρε παιδιά παίρνει «εντολές» από τους εργοστασιάρχες; Δεν ακούγεται καθόλου για αυτά τα σοβαρά θέματα. εδώ μολύνεται όλος ο κόσμος στην εκλογική περιφέρεια του. Μόνο για τα μνημόσυνα και τις κηδείες είναι; άντε και καμία γιορτουλα για δημόσιες σχέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου