Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

«Προτιμότερο να συμβουλεύονται μεθυσμένους οδηγούς παρά το ΔΝΤ»



«Ο Ντιν Μπέικερ, συγγραφέας του βιβλίου που ξεπουλάει στις ΗΠΑ "Άνοδος και πτώση της οικονομίας της φούσκας", επιμένει πως οι κυβερνήσεις θα ήταν προτιμότερο να συμβουλεύονται μεθυσμένους οδηγούς παρά το ΔΝΤ! Τα στελέχη του ΔΝΤ συνταξιοδοτούνται στα 51 τους χρόνια (!) και λαμβάνουν σύνταξη 100.000 δολάρια το μήνα (!). Αυτό είναι το προφίλ των σωτήρων μιας χώρας που, αφού εμφανίστηκε συστηματικά ως διεφθαρμένη μέχρι το μεδούλι, τώρα εξασφάλισε 1.000.000 άνεργους και πενταπλάσιους εργαζόμενους υπόδουλους στις νέες εργασιακές ανύπαρκτες σχέσεις».

«άχρηστη ανοησία» η ψύχωση της Ε.Ε. με το όριο 3% για τα ελλείμματα. «Η λιτότητα είναι καλή για τους μοναχούς, αλλά κακή για την οικονομία», τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Μάικ Γουίτνεϊ, μνημονεύοντας την Ιρλανδία. Εκεί άρχισε άγριο... τσεκούρωμα στις δημόσιες δαπάνες το 2008, όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ήταν στο 7,3% του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα: η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε ταχύτατα κατά 10% και το έλλειμμα «ψήλωσε» στο 14,3%.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι σε περιόδους κρίσης το έλλειμμα είναι αναγκαίο», λέει στην «Washington Post» ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. O γιος του διάσημου (μακαρίτη, πια) Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ εξηγεί: «Το έλλειμμα προκαλεί ζήτηση, η ζήτηση δαπάνες, οι δαπάνες οικονομική αναθέρμανση. Αυτή φέρνει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Έτσι αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, μειώνονται τα ελλείμματα, τερματίζεται η ύφεση».

Γράφει. «Είναι πολιτική επιλογή για να εξασθενίσει ο κρατικός τομέας προς όφελος του ιδιωτικού και των κερδοσκόπων που ελπίζουν να αρπάξουν φθηνά τη δημόσια περιουσία», «Μισός αιώνας αποτυχημένων συνταγών λιτότητας του ΔΝΤ σε δεκάδες χώρες του Τρίτου Κόσμου θα έπρεπε να έχει διδάξει την Ευρώπη πόσο ολέθρια είναι η αντίληψη πως η λιτότητα οδηγεί στην ευημερία»,

Από άρθρο του Ριζοσπάστη, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο διαδίκτυο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...