Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Έχουν πολύ «ψωμί» τα… σκουπίδια.


Πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο εκτιμάται ότι είναι ο επίσημος τζίρος πανελλαδικά από την «υπόθεση σκουπίδια». Το ποσό αυτό καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες, οι οποίοι όμως ως «ανταπόδοση» αντιμετωπίζουν συχνά-πυκνά τους σωρούς των απορριμμάτων στους δρόμους κυρίως της Αττικής που απειλούν τη δημόσια υγεία. Οι πολίτες καθίστανται όμηροι των «συντεχνιών των σκουπιδιών» που επιδιώκουν να διατηρήσουν τα
προνόμιά τους. Προνόμια που σχετίζονται με πολιτικά συμφέροντα, κομματικές εξαρτήσεις αλλά και οικονομικές απολαβές οι οποίες προκύπτουν και από την παραοικονομία των σκουπιδιών- το ύψος της υπερβαίνει πολλές φορές το επίσημο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι χωματερές ήταν ανέκαθεν χώροι στους οποίους ανθούσε το παρεμπόριο των σκουπιδιών. Κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί προς τη χωματερή της Φυλής έχουν στηθεί και λειτουργούν τα «μαγαζάκια» του...σιδήρου, του αλουμινίου, των επίπλων, των ρούχων, ακόμη και τροφίμων.
Μέρος όλων αυτών, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, επαναπροωθείται στην αγορά. Πρωταγωνιστές αυτού του κυκλώματος δεν είναι οι άστεγοι, οι ρακένδυτοι και οι απόκληροι των Αθηνών αλλά και εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ και «στυγνοί επιχειρηματίες». Έτσι, δίπλα στους αστέγους που αναζητούν τροφή κάτω από τους σωρούς των σκουπιδιών με κίνδυνο να καταπλακωθούν από τα βαρέα μηχανήματα, υπάρχουν και τα «λευκά κολάρα» που καρπώνονται τους «θησαυρούς» των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...